Za ekologickú katastrofu spôsobenú pri ostrove Maurícius zaplatí japonská spoločnosť milióny eur

NETKY.SK • 11 September 2020, 19:23 • 2 min
Za ekologickú katastrofu spôsobenú pri ostrove Maurícius zaplatí japonská spoločnosť milióny eur

TOKIO - Japonská spoločnosť zaplatí ostrovnému štátu Maurícius približne 8-miliónov eur za prírodnú katastrofu, ktorú spôsobila nákladná loď prevážala vykurovací olej.

slovakia

left justify in out

Peniaze sú určené na financovanie environmentálnych projektov a podporu maurícijskej rybárskej komunity. Plavidlo MV Wakashio 25. júla uviazlo na plytčine v obľúbenom dovolenkovom raji. Uniknutá ropa z poškodenej lode unikla do Indického oceánu, čím spôsobila obrovskú ropnú škvrnu. Oblasť je pritom bohatá na výskyt voľne žijúcich živočíchov a významných mokradí. 

 

img

 

Najväčšia katastrofa v histórii ostrova

Situácia sa pritom skomplikala, keď sa tanker pri pobreží Maurícia rozlomila na dve časti, čo spôsobilo masívny únik paliva. Ide tak o najväčšiu ekologickú katastrofu v histórii ostrova.

 

Iba v priebehu troch týždňov uniklo do vody cez tisíc ton paliva. Zvyšnýcch 3-tisíc ton sa našťastie podarilo odčerpať. Záchranné orgány informovali, že sa im podarilo zachytiť väčšinu ropy z palivových nádrží lode.

 

-

 

Krásne pláže zničila ropa

Namiesto azúrovo čistej vody sa tak pobrežie ponorilo do čiernej farby. Malebné pláže a nedotknuté koralové útesy, ktoré slúžili ako magnet pre dovolenkárov sú znečistené zapáchajúcim palivom.  

 

img

 

Krajina sa momentálne nachádza vo veľmi zlej ekonomickej situácii. Po koronakríze, kedy sa už miestni obyvatelia tešili na turistov, prišla táto katastrofa.   

 

 

Tisíce mŕtvych zvierat

Desaťtisíce ľudí na Mauríciu, ktorého štátny rozpočet vo veľkej miere závisí od cestovného ruchu, nedávno protestovali proti nedostatočným krokom vlády v súvislosti s únikom paliva z poškodenej lode. Naďalej nie je jasné, prečo sa loď, ktorá smerovala zo Singapuru do Brazílie, ocitla tak blízko ostrova. 

 

Upozorňovali tiež na desiatky mŕtvych delfínov, ktoré po ekologickej katastrofe dosiaľ objavili. Vláda uviedla, že u týchto morských cicavcov nenašli stopy ropy a úmrtia označila za "smutnú náhodu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies