Ruská kozmická loď Progress M-22M sa spojila s ISS

NETKY.SK • 6 Február 2014, 08:40 • 2 min
Ruská kozmická loď Progress M-22M sa spojila s ISS

MOSKVA - Ruská nákladná kozmická loď Progress M-22M sa dnes v automatizovanom režime úspešne spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS). Informovala o tom Federálna vesmírna agentúra Ruska (Roskosmos).

slovakia

left justify in out

Progress vyniesla na obežnú dráhu nosná raketa Sojuz-U, ktorá v stredu odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Kozmická loď využila skrátený, šesťhodinový letový plán. Prvýkrát bol vyskúšaný v auguste 2012 loďou Progress M-16M. Predtým sa využívala dvojdňová letová schéma, uviedla agentúra ITAR-TASS.
     
Podľa agentúry RIA Novosti ide o prvý z vyše 30 letov, ktoré sú v tohtoročnom harmonograme ruského kozmického programu. Okrem obligátnej dodávky potravín, vody, vzduchu a paliva Progress doručil na orbitálnu základňu aj nezvyčajnú biologickú zásielku v podobe komárích lariev, hlíst a rýb druhu medaka určených na vedecký výskum.
     
Vedci budú na rybách študovať správanie uzavretých ekologických systémov vo vesmíre, ako aj proces svalovej atrofie a straty kostnej hmoty v podmienkach nulovej gravitácie.
     
Skupina spoločností poistila Progress pre prípad nehody na 43 miliónov dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies