Ruská cirkev chce referendum o zákaze homosexuálnych vzťahov

NETKY.SK • 11 Január 2014, 07:09 • 2 min
Ruská cirkev chce referendum o zákaze homosexuálnych vzťahov

MOSKVA - Ruská pravoslávna cirkev navrhuje vypísanie referenda o obnovení zákazu homosexuálnych vzťahov, ktorý v krajine zaviedli za éry diktátora Josifa Stalina.

slovakia

left justify in out

Hovorca Vsevolod Čaplin v piatkovom vyjadrení pre internetové vydanie provládneho denníka Izvestija poukázal na výsledky prieskumov, podľa ktorých viac ako tretina Rusov považuje homosexualitu za chorobu. Vyjadril pritom presvedčenie, že "takéto sexuálne styky by mali byť úplne vylúčené zo života spoločnosti". Vplyvná cirkev tak prispela do aktuálnej debaty o tom, či by mal Kremeľ navzdory nátlaku Európy a Spojených štátov dôraznejšie brániť takzvané tradičné hodnoty. Urobila tak v období príprav na zimné olympijské hry v Soči, ktoré poznačila kritika prístupu Ruska k dodržiavaniu ľudských práv.

"Niet pochýb, že spoločnosť by mala hovoriť o tejto záležitosti, keďže žijeme v demokracii," povedal Čaplin známy svojimi radikálnymi názormi. "Práve preto je to väčšina našich občanov, a nie akési vonkajšie mocnosti, ktorá má rozhodovať o tom, čo by malo byť trestným činom a čo nie," tvrdí hovorca, podľa ktorého dnes považuje homosexuálne vzťahy za zločin väčšina krajín sveta. Tresty za homosexualitu zaviedli sovietske orgány v roku 1934, teda v období stalinských represií, ktoré si vyžiadali životy miliónov ľudí. Prenasledovanie príslušníkov sexuálnych menšín v Rusku je od roku 1993 oficiálne minulosťou, väčšinová spoločnosť ich však naďalej odmieta tolerovať. Svedčia o tom aj zákony prijaté počas roka 2013, ktoré zakazujú "propagáciu" homosexuality medzi mladistvými či obmedzujú adopcie ruských detí v krajinách uznávajúcich manželstvá dvojíc rovnakého pohlavia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies