Rusi začnú s opätovnou výrobou rakiet stredného doletu

NETKY.SK • 5 September 2019, 13:24 • 2 min
Rusi začnú s opätovnou výrobou rakiet stredného doletu

VLADIVOSTOK - Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin počas dnešného dňa vyhlásil, že Rusko začne s opätovnou výrobou rakiet, ktoré v minulosti prerušilo podpísaním Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF).

slovakia

left justify in out

Na plenárnom zasadnutí Východného ekonomického fóra, ktoré sa do piatku koná v meste Vladivostok sa na obranu Putin vyjadril aj k tomu, že Rusko nebude prvou krajinou, ktorá túto zmluvu porušila. Vyhlásenia Pentagónu, že Spojené štáty sú pripravené rozmiestniť takéto rakety v Japonsku a Južnej Kórei, nie sú podľa jeho slov vôbec potešiteľné.

 

img

 

"Len nás to roztrpčuje a vyvoláva obavy," spresnil Putin. Dodal, že táto téma bola predmetom jeho rozhovorov s predsedom japonskej vlády Šinzóom Abem, pričom "nie raz a aj pred tým, ako Američania vyrobili takéto rakety."

 

 

Vysvetlil tiež, že ak sa budú americké rakety nchádzať v Japonsku alebo Južnej Kórei, Rusko to bude chápať ako nástroj na zastavenie hrozieb zo Severnej Kórey. Vysvetlil však, že pre Rusko vytvára takáto situácia isté problémy. "Tieto raketové systémy totiž s najväčšou pravdepodobnosťou pokryjú významnú časť ruského územia vrátane toho na Ďalekom východe."

 

img

 

Na adresu USA sa prezident Ruska vyjadril, že ich odstup od zmluvy o INF je nepremysleným krokom, ktorý ničí systém medzinárodnej bezpečnosti a kontroly zbraní. Začiatkom augusta 2019 Rusko a USA potvrdili právny zánik zmluvy INF. Zmluva bola v platnosti od roku 1987. Dohodu formálne vypovedali oba štáty, ktoré sa navzájom obviňujú z jej porušovania. 

 

img

 

Zmluva INF medzi bývalým Sovietskym zväzom a Spojenými štátmi bola podpísaná vo Washingtone 8. decembra 1987. Platnosť nadobudla 1. júna 1988. Táto bilaterálna dohoda o obmedzení zbrojenia, ktorú podpísali prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov a vtedajší americký prezident Ronald Reagan, zakazuje obom stranám výrobu, skúšky alebo vlastníctvo rakiet s plochou dráhou doletu, ktoré sú odpaľované z pevniny.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies