Rusi vytvoria banku rastlinných zdrojov na udržanie potravinovej bezpečnosti

NETKY.SK • 12 Júl 2020, 11:08 • 2 min
Rusi vytvoria banku rastlinných zdrojov na udržanie potravinovej bezpečnosti

Moskva - V Rusku sa vytvorí špecializovaná banka na ukladanie genetických zdrojov poľnohospodárskych rastlín. Je to potrebné pre potravinovú bezpečnosť krajiny.

slovakia

left justify in out

Banka referenčných rastlín

Vedecká zbierka poľnohospodárskych rastlín existuje v Rusku viac ako 100 rokov. Je to jedna z najväčších zbierok na svete (spolu s kolekciami z USA, Číny a Indie). Teraz obsahuje viac ako 320 tisíc vzoriek rastlín.

 

Na základe tejto zbierky sa vytvorí nová genetická banka poľnohospodárskych rastlín. Bude uchovávať "referenčné vzorky rastlín".

 

img

 

Vzorky, odobraté štátnymi šľachtiteľskými strediskami, sa budú skladovať ako semená v podmienkach hlbokého zmrazenia, ako aj mikroplantáty in vitro.

 

Banka tiež umožní zachovať "prospešné genetické vlastnosti šľachtiteľských noviniek", vysvetlilo ruské ministerstvo vedy a vysokého školstva.

 

Potravinová bezpečnosť

Vytvorenie banky poľnohospodárskych rastlín je potrebné na zabezpečenie potravinovej bezpečnosti krajiny, uviedlo ministerstvo vedy.

 

"Čokoľvek sa stane - prírodné kataklizmy, technologické katastrofy, subjektívny ľudský faktor - potravinová bezpečnosť krajiny bude pokračovať", - povedal Vugar Bagirov, expert na ministerstve vedy.

 

img

 

Vytvorenie banky rastlinných genetických zdrojov pomôže prekonať problémy spojené s klimatickými podmienkami. Tento krok tiež pomôže ruským poľnohospodárom vyvíjať genofond rastlinných výrobkov a propagovať ich na medzinárodných trhoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies