Situácia v súvislosti s hepatitídou typu A je v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach alarmujúca.

NETKY.SK • 4 Október 2023, 16:30 • 2 min
Situácia v súvislosti s hepatitídou typu A je v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach alarmujúca.

Alarmujúca je situácia s hepatitídou typu A v Detskej fakultnej nemocnici Košice. Na 25 lôžkach Detského infekčného oddelenia leží aktuálne 25 pacientov s hepatitídou, z toho včera bolo prijatých sedem nových pacientov z Keceroviec, Boliarova a mestskej časti Košice-Šaca.

slovakia

left justify in out


„S hepatitídou bojujeme v našej nemocnici od konca minulého roka. V decembri 2022 sa toto ochorenie v dôsledku nízkeho hygienického štandardu masívnejšie rozšírilo na košickom Luníku IX a o vo februári vzniklo nové ohnisko hepatitídy typu  A v Moldave nad Bodvou v dôsledku kontaminácie jediného zdroja pitnej vody. Keďže sa pôvodca žltačky šíril spoločným zdrojom pitnej vody, ochorenie sa rozšírilo veľmi rýchlo a v období jarných prázdnin došlo k preťaženiu nášho detského infekčného oddelenia. Podali sme preto pomocnú ruku s riešením situácie priamo v teréne, aby sme znížili počet nových prípadov. Aj vďaka pomoci DFN Košice s očkovaním obyvateľov sa podarilo šírenie hepatitídy typu A v Moldave nad Bodvou eliminovať, no už začiatkom leta začali pribúdať nové ohniská ochorenia v iných oblastiach.
Od začiatku roka do dnešného dňa evidujeme už  viac ako štyristo detských pacientov s hepatitídou typu A, a naša kapacita je aktuálne naplnená,“ hovorí riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Košice MUDr. Andrej Koman .





 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: TS DFN Košice, Foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies