Rumunský premiér žiada nové hlasovanie o spornej imunite

NETKY.SK • 13 December 2013, 09:22 • 2 min
Rumunský premiér žiada nové hlasovanie o spornej imunite

BUKUREŠŤ - Rumunský premiér Victor Ponta vo štvrtok vyzval na nové hlasovanie o poslancami v utorok schválenej spornej právnej úprave, ktorá im poskytuje trestnoprávnu imunitu pred stíhaním pre korupciu.

slovakia

left justify in out

Zahraniční ale aj miestni aktivisti to v stredu označili za škandál. Prekvapenie neskrývali USA ani EÚ, ktorá Rumunsko dlhodobo kritizuje za obrovskú úroveň korupcie. Podľa Pontu, ktorý bol v čase hlasovania na poslednej rozlúčke s Nelsonom Mandelom v Južnej Afrike, mala byť norma najprv prerokovaná s Bruselom, aby "neporušovala žiadne medzinárodné záväzky". Podľa jeho slov sa tak určite stane v prípade druhého návrhu sporného zákona o prepustení odsúdených za korupciu.

Rumunská dolná komora schválila imunitu pred stíhaním z korupcie v utorok po tajnom rokovaní výboru pre spravodlivosť a bez konzultácie s ministerstvom spravodlivosti. V snemovni má väčšinu socialistická vládna koalícia premiéra Victora Pontu. Prezident Traian Basescu, ktorý je ostrým kritikom súčasnej vlády, už avizoval, že schválený zákon vráti späť do parlamentu. Podľa rumunskej prokuratúry je momentálne 28 súčasných alebo bývalých politikov stíhaných, alebo už odsúdených za korupciu vrátane exministrov a expremiéra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies