Prečo sa Rusi stavajú proti posmrtnému darcovstvu?

NETKY.SK • 5 November 2020, 13:51 • 2 min
Prečo sa Rusi stavajú proti posmrtnému darcovstvu?

MOSKVA – Za rok sa v Rusku stalo posmrtnými darcami orgánov viac ako 700 ľudí. Prezumpcia súhlasu s odobratím srdca a obličiek po smrti je zakotvená v zákone – pre Rusov aj cudzincov. Príbuzní obetí sú tým často pobúrení a podávajú žaloby na súd.

slovakia

left justify in out

Posmrtné darcovstvo sa používa v mnohých krajinách – v Taliansku, Francúzsku, Belgicku, Poľsku. V Španielsku, v roku 2017 bolo 47 darcov na milión ľudí, čo je najvyššie číslo. Tiež existuje prezumpcia súhlasu, ale lekári väčšinou požiadajú príbuzných o schválenie.

 

 

V Rusku od roku 1992 platí federálny zákon O transplantácii ľudských orgánov alebo tkanív, ktorý predpokladá prezumpciu súhlasu s darcovstvom a nezaväzuje lekárov, aby od príbuzných vyžadovali povolenie na odobratie orgánov. Rodina sa o tom zvyčajne dozvie, ak napríklad človek pri nehode zomrie. Príbuzní sa oboznámia s materiálmi trestného konania aj zo záverom súdneho znalca, ktorým sa stanovilo odstránenie organu.

 

V Rusku je iba päť posmrtných darcov na milión. Zároveň podľa registra Ruskej transplantačnej spoločnosti počet transplantácií každým rokom rastie. Napríklad, ak v roku 2006 bolo zaznamenaných 225 prípadov, v roku 2019 – až 732. V minulom roku bolo 330 živých (príbuzných) darcov. Najčastejšie požadované orgány sú obličky, pečeň a srdce. Čakacia doba na transplantáciu je obrovská.

 

Podľa medzinárodnej štúdie STADA Group Health Report, je 61% Rusov presvedčených, že princíp prezumpcie súhlasu s posmrtným darcovstvom je nesprávny. Prieskum ukázal, že iba osem percent by súhlasilo s darovaním orgánov cudzej osobe. Ale 77% je pripravených na záchranu života svojho dieťaťa, manžela (manželky) – 60%, pokrvného príbuzného – 52%.

 

 

S prihliadnutím na takúto verejnú mienku začalo ministerstvo zdravotníctva vyvíjať zákon, ktorý by mohol ochrániť príbuzných darcov a lekárov pred škandálmi.Transplantačný lekár Alexej Zhao ale je presvedčený, že hlavný problém nie je v legislatíve. „Naše zákony sú rovnaké ako v polovici krajín sveta, ale na rozdiel od Západu, kde je vyvinutejšia transplantológia, väčšina našich ľudí tomu nerozumie,“ poznamenal. „Mnohí veria, že orgány sú odoberané ľuďom, ktorí sú stále nažive, alebo, že nie sú správne liečení, alebo dokonca že sa predávajú na čiernom trhu.“

 

„Je potrebné dosiahnuť, aby sa ľudia sami chceli stať darcami, čo sa nedá urobiť za jeden deň alebo za rok – je to dlhý proces,“ povedal aj predseda výboru Štátnej dumy na ochranu zdravia Dmitrij Morozov. Ako presne má tento proces začať, poslanec nespresnil.

    

      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies