Západné štáty bojujú s vysokými teplotami a požiarmi

NETKY.SK • 11 Júl 2021, 08:58 • 2 min
Západné štáty bojujú s vysokými teplotami a požiarmi

SAN FRANCISCO - Niektoré štáty na západe USA sužujú vysoké teploty a lesné požiare.

slovakia

left justify in out

V kalifornskej Doline smrti na juhovýchode Mohavskej púšte v sobotu namerali 53 stupňov Celzia a v piatok 54 stupňov Celzia.

 

img

 

Súvisiaci článok: VIDEO: V Kalifornii zúrilo ohnivé tornádo

Ak hodnotu potvrdia, bude to rekordná teplota od júla 1913. Vtedy sa ortuť teplomera v oblasti Furnace Creek vyšplhala na 57 stupňov Celzia, čo oficiálne považujú za najvyššiu nameranú teplotu na Zemi.

Približne 483 kilometrov severozápadne od púšte, popri hranici s Nevadou, sa odohráva tamojší tohtoročný najväčší požiar. V sobotu začal ohrozovať aj oblasti v nevadskom Washoe County.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Kanadské mestečko, ktoré lámalo teplotné rekordy, zničil požiar


Hasiči majú pod kontrolou len osem percent požiaru, ktorý sa rozšíril na plochu 222 štvorcových kilometrov. Požiar sužuje aj juh Oregonu, kde sa rozprestiera na ploche 311 štvorcových kilometrov.

Národná meteorologická služba vydala varovanie pred zdravotnými problémami spôsobenými teplom. V niektorých častiach hrozí aj výpadok elektriny.

V Palm Springs na juhu Kalifornie namerali v sobotu 49 stupňov Celzia. V poľnohospodárskej oblasti Central Valley sa teploty pohybujú okolo 40 stupňov Celzia. Sobotné popoludnie v Las Vegas prinieslo tamojší teplotný rekord, a to 47 stupňov Celzia. Na juhu štátu museli v sobotu pre požiar evakuovať dve indiánske rezervácie.

 

img

V Yavapai County v štáte Arizona našťastie zrušili varovanie pred evakuáciou, keďže lesný požiar už nepredstavuje nebezpečenstvo pre obyvateľov. V Mohave County však zomreli dvaja hasiči po páde malého lietadla, s ktorým hasili požiar.

Požiare zasiahli aj juhovýchodnú časť štátu Washington, kde sa rozprestierajú na ploche 155 štvorcových kilometrov
. V Idahu guvernér Brad Little vyhlásil pre požiar mimoriadnu situáciu a zmobilizoval Národnú gardu, ktorá má hasičom pomôcť bojovať s plameňmi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies