S finančnou pomocou štátu sa podarilo udržať dve tretiny pracovných miest

NETKY.SK • 21 Júl 2021, 18:50 • 2 min
S finančnou pomocou štátu sa podarilo udržať dve tretiny pracovných miest

BRATISLAVA - Minulý mesiac dosiahla miera evidovanej nezamestnanosti 7, 76 percenta, čo je najnižšie číslo v tomto roku.

slovakia

left justify in out

Slovensko má pritom podľa premiéra za sebou ťažký pandemický rok, pričom pandémia sa ešte neskončila. Premiér Heger sa zamestnávateľom poďakoval za to, že s finančnou pomocou štátu udržali pracovné miesta.

"Vďaka pomoci, ktorú sme nasadili, nezamestnanosť sa nám podarilo udržať pod kontrolou počas celej pandémie," povedal.

 

img

 

Samotná pomoc na udržanie pracovných miest, ktorú poskytujú úrady práce, zatiaľ dosiahla dve miliardy eur. Upozornil na to, že Európa vstupuje do tretej vlny pandémie, ktorú vyvolá delta variant. "Na tretiu vlnu je štát pripravený a verím, že ju zvládneme," dodal.

 

Mohlo by vás zaujímať: Heger vyzýva nezaočkovaných Slovákov, že tretej vlne sa vyhneme jedine podstúpením vakcinácie


Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak poukázal na to, že hromadnými prepúšťaniami bolo na Slovensku v tomto roku ohrozených 4,3 tisíca pracovných miest, z ktorých sa však dve tretiny podarilo odvrátiť.

 

"Reálne prepustili zamestnávatelia iba 1 535 ľudí," povedal. Podľa neho sa tak stalo vďaka opatreniam vlády. Upozornil tiež na rastúci počet voľných pracovných miest na Slovensku a zvyšujúci sa počet zamestnancov, dohodárov a živnostníkov. Kým v apríli až júni minulého roka si podľa neho našlo prácu 29,6 tisíca ľudí, v apríli až júni tohto roka to bolo 39,7 tisíca ľudí.

 

img


Na rozdiel od predchádzajúcich mesiacov bol júnový pokles nezamestnanosti pomerne rovnomerne rozložený medzi regiónmi Slovenska, uviedol analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Silnejší trh práce na západe krajiny i slabší trh práce na juhu stredného a na východom Slovensku zaznamenali podľa neho v porovnaní s májom približne rovnaký pokles nezamestnanosti.

 

"To však znamená, že nožnice z obdobia pandémie ostávajú stále otvorené," tvrdí. Ako upozornil, kým oproti obdobiu spred vypuknutia pandémie miera nezamestnanosti na západe krajiny narástla o 2,11 percentuálneho bodu, na juhu stredného a na východnom Slovensku až o 3,64 percentuálneho bodu.

 

img

Pracovné uplatnenie si podľa ústredia práce počas minulého mesiaca našlo takmer 15-tisíc nezamestnaných, čo bolo o 1 622 nezamestnaných viac ako v máji. "V porovnaní s júnom 2019, keď Slovensko nepociťovalo dopady pandémie, je to dokonca nárast o 2 003 osôb," upozornilo ústredie práce.

 

Pribúdajú aj voľné pracovné miesta. Úrady práce ich počas minulého mesiaca ponúkali viac ako 73-tisíc. "Je to jasný signál, že trh práce sa zotavuje už tretí mesiac po sebe," tvrdí ústredie práce.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona