Mentalita ľudí okolo sveta: Čím sa líši a prečo naše správanie ovplyvňuje krajina?

NETKY.SK • 21 Október 2023, 16:00 • 2 min
Mentalita ľudí okolo sveta: Čím sa líši a prečo naše správanie ovplyvňuje krajina?

Keď psychológovia dali rovnaký test osobnosti stovkám alebo tisíckam ľudí z rôznych národov, skutočne zistili, že priemerné skóre má tendenciu vychádzať v rôznych kultúrach odlišne. Inými slovami, priemerná osobnosť v jednej krajine sa často skutočne líši od priemernej osobnosti v inej krajine.

slovakia

left justify in out

Každá krajina môže mať svoje vlastné jedinečné črty, správanie a postoje – ale len zriedka sa zhodujú s národnými stereotypmi.

Či už ide o karikatúru introvertných Angličanov, drzých Američanov alebo pracovitých Japoncov, národné stereotypy sa dajú ľahko nájsť. Majú však krajiny skutočne svoje vlastné odlišné osobnosti?

Keď psychológovia dali rovnaký test osobnosti stovkám alebo tisíckam ľudí z rôznych národov, skutočne zistili, že priemerné skóre má tendenciu vychádzať v rôznych kultúrach odlišne. Inými slovami, priemerná osobnosť v jednej krajine sa často skutočne líši od priemernej osobnosti v inej krajine.

 

Izolované ostrovy vychovali introvertov

 

Čo by mohlo vysvetliť tieto národné rozdiely v priemernej osobnosti? Dôvody sú pravdepodobne čiastočne genetické, možno súvisia s historickými migračnými vzormi. 

Napríklad ľudia so silnými vlastnosťami súvisiacimi s podstupovaním rizika a otvorenosťou môžu s väčšou pravdepodobnosťou migrovať, takže tieto vlastnosti budú pravdepodobne nadmerne zastúpené v regiónoch, ktoré boli historicky na hranici skúmania; naopak, izolovaná populácia sa pravdepodobne v priebehu generácií stane viac introvertnou a zameranou dovnútra, pretože odvážnejší jednotlivci sa s väčšou pravdepodobnosťou rozhodnú emigrovať.

Nedávna séria štúdií vykonaných s ostrovanmi s bydliskom na niekoľkých izolovaných talianskych súostroviach tieto princípy otestovala. Andrea Ciani z univerzity v Padove a jeho kolegovia zistili, že ostrovania sú menej extravertní a otvorenejší, ale svedomitejší a emocionálne stabilnejší ako ich pevninskí susedia, ktorí sa nachádzajú 10 až 40 míľ odtiaľto. 

Je to pravdepodobne preto, že postupom času sa odvážnejší a otvorenejší jednotlivci rozhodli emigrovať preč z ostrovov.

 

Veľkomestá a dlhodobé vzťahy?

 

Život v preplnenom prostredí nás vedie k prijatiu myslenia viac orientovaného na budúcnosť, ako je napríkladinvestovanie viac do dlhodobých vzťahov.

Svoju úlohu môže zohrať aj hustota obyvateľstva . Nedávne dôkazy naznačujú, že život v preplnenom prostredí nás vedie k prijatiu myslenia viac orientovaného na budúcnosť, ako je napríklad investovanie viac do dlhodobých vzťahov, možno čiastočne ako spôsob, ako sa vysporiadať so zvýšenou konkurenciou s inými ľuďmi.

Akékoľvek medzikultúrne rozdiely v úrovniach vlastností na národnej úrovni môžu prispieť alebo aspoň odrážať medzinárodné rozdiely v takých veciach, ako je bohatstvo, šťastie, korupcia, inovácie a zdravie. 

Napríklad neurotizmus s vyššou črtou je silne spojený s mnohými negatívnymi zdravotnými výsledkami, vrátane diagnóz duševného zdravia, ako je úzkosť a depresia, ale aj chronických fyzických stavov, ako sú srdcové choroby a demencia. Je logické, že v krajinách, kde je priemerná črta neurotizmu vyššia, budú občania náchylnejší na fyzické a duševné choroby.

 

Rezervovaní Briti

 

Briti prejavujú menej emócií ako ľudia z niektorých iných krajín. Ich mimika agestá sú tiež ekonomickejšie („stuhnuté pery“) ako u ľudí z iných národov. To však neznamená, že Briti sú menej emocionálne dojatí ako ostatní; len zachovávajú pokoj.

Mnohí Briti milujú osobnú slobodu, na rozdiel od väčšiny Nemcov sú skôr individualisti a radi to dávajú najavo určitou výstrednosťou. Napriek všetkej individualite a rozmanitosti sa Briti naučili umožniť a zabezpečiť si slobodu spoločným životom. Pravdepodobne preto sú Briti tolerantní a ohľaduplní k iným ľuďom a radi spolupracujú v tímoch a sú v tom veľmi úspešní.

Vo Veľkej Británii je (ešte stále) dobrým mravom počkať, kým vás predstavia tretie strany, a nepredstaviť sa. Briti sa dnes často volajú krstnými menami od chvíle, keď sa stretnú. Ak sa vám Brit predstaví krstným menom a vy sa potom predstavíte krstným menom a priezviskom, má to na Brita dištancujúci účinok. Tituly sa tiež neuvádzajú. Podanie rúk je obmedzené na prvé stretnutia. Pri neskorších stretnutiach si ruky nepodávate. 

To by sa považovalo za znamenie, že prvé stretnutie sa už nepamätá. Konverzácie sú vždy uvádzané rozsiahlym „small talkom“. Small talk je vo Veľkej Británii veľmi dôležitý. Musíte kráčať po jemnej línii osobného bez toho, aby ste sa stali súkromnými. Politika a náboženstvo nie sú vhodné na rozhovory, pretože na tieto témy existuje príliš veľa názorov. Rozhovory o zdraví alebo rodine sú pre mnohých Britov príliš intímne.

 Briti majú sklon k podceňovaniu, ako aj k jemnému a „tichému“ humoru, ktorý nie je pre Nemcov vždy ľahké pochopiť.

 

Temperamentná španielska krv

 

Španieli sú veľmi temperamentní, čo sa premieta do hlasných diskusií. Na rozdiel od ľudí z mnohých iných národov, Španieli hovoria s množstvom výrazov tváre a gest. Môžu byť motivovaní obzvlášť emocionálnym spôsobom. Sú kreatívni a oddaní svojim nápadom. Ale sú tiež veľmi flexibilní.

Španieli nelipnú na plánoch. Radi improvizujú a dosahujú tak nečakané, inovatívne výsledky. Pracujú tvorivo a rozpoznávajú situačné príležitosti, čo aj využívajú. Pre ich lásku k pravidlám a porovnateľnú tvrdohlavosť
Sú uvoľnení, neradi sa nechávajú hnať termínmi a niekedy začnú pracovať dosť neskoro, no potom ju dokončia načas.

Španieli sa vyznačujú výraznou spoločenskosťou. V biznise sa radi ukazujú profesionálne. Tam však majú radi aj zábavných ľudí.

Sú takisto veľmi rodinne založení a spoločenskí - navzájom sa podporujú; nikto nie je sám. Aj pri rozhodovaní sa riadia tým, čo je pre skupinu najlepšie.

 

Nemci ako lojálni pracanti

 

Vo všeobecnosti sú Nemci považovaní zadobre organizovaných ľudí, ktorí milujú pravidlá a zákazy a sú dochvíľni, pracovití, disciplinovaní, spoľahliví, ale aj pomerne bez humoru.
V skutočnosti sa mnohí Nemci snažia robiť všetko dôkladne, dobre a presne. To stojí čas – a flexibilitu. V Nemecku sa zmysel pre poriadok pestuje viac ako v mnohých iných krajinách.

 To rýchlo degeneruje na byrokraciu, ktorá nie je vždy užitočná. Aby boli napriek tomu produktívni, mnohí Nemci si radi stanovujú ciele, dokonca denné míľniky. Týmto spôsobom dosahujú svoje výsledky efektívnym spôsobom. Dobrý výkon poháňa mnohých Nemcov.

Zamestnanci si môžu dovoliť viac voľnosti a intenzívne využívať modely flexibilného pracovného času, no počas svojej práce sú plne oddaní a oddaní. Zahraniční pozorovatelia občas svedčia o tom, že počas pracovnej doby majú malý zmysel pre zábavu. Očividne oddeľujú pracovný a súkromný život dôslednejšie ako zamestnanci iných národov.

Zdroje:

https://www.bbc.com/future/article/20170413-different-nationalities-really-have-different-personalities

https://www.consultingcheck.com/en/topics/mentalities-in-different-cultures/5991/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: airfaregeeks.com.au
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies