Rumunský premiér Ponta bude kandidovať za prezidenta

NETKY.SK • 29 Júl 2014, 16:10 • 2 min
Rumunský premiér Ponta bude kandidovať za prezidenta

BUKUREŠŤ - Rumunský premiér Victor Ponta bude kandidátom jeho Sociálnodemokratickej strany v nachádzajúcich novembrových prezidentských voľbách.

slovakia

left justify in out

Strana to po niekoľkotýždňových dohadoch oficiálne potvrdila v utorok. Súčasná hlava krajiny Traian Basescu sa už o znovuzvolenie nebude môcť uchádzať. Posledný prieskum verejnej mienky naznačuje, že Ponta by mohol v prvom kole naplánovanom na 2. novembra získať až 46-percentnú podporu. Nad svojím najvážnejším súperom, pravdepodobným kandidátom Národnej liberálnej strany Klausom Iohannisom, tak má pohodlný viac ako 14-percentný náskok. Ak nikto z kandidátov nezíska viac ako 55 percent hlasov, bude sa musieť uskutočniť druhé kolo.

 

Funkcia prezidenta je v Rumunsku prevažne len ceremoniálna, hlava štátu má však po parlamentných voľbách právo nominácie premiéra ako aj šéfov tajných služieb. Stredoľavá Pontova koalícia si pred prezidentskými voľbami verí aj vďaka úspešnému výsledku v májových voľbách do Európskeho parlamentu, v ktorých za jej kandidátov hlasovalo 38 percent voličov. Opozičné strany sa teraz obávajú, že socialisti budú mať po obsadení prezidentského paláca v rukách príliš veľkú moc. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies