Rumunský exprezident Basescu získal moldavské občianstvo

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 08:10 • 2 min
Rumunský exprezident Basescu získal moldavské občianstvo

KIŠIŇOV - Moldavsko udelilo vo štvrtok občianstvo bývalému rumunskému prezidentovi Traianovi Basescovi, ktorý je v tejto krajine veľmi populárny. S odvolaním sa na vyhlásenie prezidentskej kancelárie o tom informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa moldavskej prezidentskej kancelárie Ana Samsonová uviedla, že Basescovi, ktorý zastával úrad rumunského prezidenta v rokoch 2004-2014, a jeho manželke Marii udelili občianstvo na základe žiadosti, ktorú pár podal ešte v marci tohto roka.

 

Basescu je v Moldavsku veľmi obľúbený, z postu hlavy rumunského štátu totiž pomohol státisícom Moldavcov, ktorých prarodičia pochádzali z Rumunska, získať občianstvo v tejto členskej krajine Európskej únie.

 

Politik zároveň loboval za zbližovanie Moldavska s Európskou úniou. Zasadzoval sa tiež za opätovné zjednotenie Rumunska s Moldavskom, ktoré bolo jeho súčasťou až do roku 1940, keď ho anektoval Sovietsky zväz.

 

Moldavsko podpísalo v roku 2014 s EÚ asociačnú dohodu, a to aj napriek námietkam zo strany Ruska, pripomenula AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies