Rúháni si napriek predvolebným sľubom vybral do vlády výlučne mužov

NETKY.SK • 8 August 2017, 15:03 • 2 min
Rúháni si napriek predvolebným sľubom vybral do vlády výlučne mužov

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání si vybral 18 členov svojho nového vládneho kabinetu. Napriek predvolebným sľubom, že do vlády dosadí aj ženy, sú medzi nominovanými ministrami výlučne muži. Viacerým ženám by však podľa pozorovateľov mohol Rúhání prisúdiť aspoň viceprezidentské posty s nižším politickým významom.

slovakia

left justify in out

V súlade s Rúháního nomináciou by mal vo svojej funkcii naďalej zostať iránsky minister zahraničných vecí Džavád Zaríf, ktorý bol jednou z kľúčových postáv pri dosahovaní tzv. jadrovej dohody, ktorú v roku 2015 podpísal Irán so svetovými veľmocami. Voľba Zarífa zároveň signalizuje Rúháního zámer pokračovať aj počas ďalšieho funkčného obdobia v reformistickom prozápadnom kurze.

 

Zmeny si Rúhání neželá ani na ďalších ministerstvách. V úrade by chcel ponechať doterajších ministrov vnútra, kultúry, ropného priemyslu a tiež šéfa tajnej služby. Na dovedna 18 postov však nominoval aj siedmich nových ministrov vrátane ministra obrany, hospodárstva a spravodlivosti. Všetkých jeho 18 nominácií ešte musí odobriť parlament.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies