Rúhaní obvinil z vraždy jadrového fyzika Izrael. Požaduje pomstiť jeho smrť

NETKY.SK • 28 November 2020, 15:32 • 2 min
Rúhaní obvinil z vraždy jadrového fyzika Izrael. Požaduje pomstiť jeho smrť

TEHERÁN - Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v sobotu vyhlásil, že žiada potrestať vinníkov, ktorý stoja za atentátom na popredného iránskeho jadrového fyzika Mohsena Fachrizádeha-Mahábádího.

slovakia

left justify in out

Chameneí tiež upozornil, že takýmto spôsobom sa nenechajú zastrašiť a v jeho práci budú pokračovať iný vedciChameneí označil vo vyhlásení Fachrizádeha za „popredného a významného jadrového vedca".

 

Vodca vyzval na potrestanie vinníkov

Vyzval na potrestanie vinníkov a pokračovanie v úsilí tohto mučeníka vo všetkých oblastiach vedy a techniky, v ktorých sa angažoval. Iránsky duchovný vodca krátko predtým obvinil Izrael, že Fachrizádeha zavraždil s podporou Spojených štátov.

 

„Imperializmus a jeho sionistický žoldnier opäť raz stoja za krviprelievaním a smrťou iránskeho vedca,“ povedal Rúhání v štátnej televízii. Denník New York Times s odvolaním sa na dvoch nemenovaných predstaviteľov amerických tajných služieb napísal, že za útokom na Fachrizádeha je Izrael. Ďalšie podrobnosti však neuviedol.

 

 

Fachrizádeh bol expert na vývoj rakiet, je považovaný za architekta iránskeho jadrového programu. Západné a izraelské tajné služby tvrdili, že viedol utajovaný program vývoja jadrových zbraní zastavený v roku 2003.

 

V roku 2018 jeho meno spomenul aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu, keď obvinil Irán z pokračovania vývoja jadrových zbraní. „Zapamätajte si toto meno, Fachrizádeh,“ povedal vtedy Netanjahu.

 

Fyzik sa stal terčom útoku

Prominentný iránsky nukleárny fyzik Mohsen Fachrízádeh v piatok podľahol svojim zraneniam v nemocnici, ktoré utrpel pri útoku neďaleko Teheránu. 

 

"Teroristi dnes zavraždili významného iránskeho vedca. Fakty svedčia o úlohe Izraela a poukazujú na páchateľa a ich zúfalé vojnové štvanie. Irán vyzýva svet a najmä Európsku úniu, aby ukončila trestuhodnú politiku dvojakého metra a odsúdila tento čin štátneho terorizmu," uviedol minister zahraničia Mohammad Džavád Zarifa.

 

Útok na auto s Fachrízádehom a jeho ochrankou bol spáchaný v meste Ábsard, východne od Teheránu. Svedkovia najprv počuli výbuch a potom streľbu. Okrem Fachrízádeha boli zranení aj jeho strážcovia a všetci boli prevezení do nemocnice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies