Vedci vytvorili umelé vírusy blokujúce infekcie koronavírusu

NETKY.SK • 8 Apríl 2020, 18:18 • 2 min
Vedci vytvorili umelé vírusy blokujúce infekcie koronavírusu

MOSKVA - Americkí vedci vytvorili v laboratóriu vírus, ktorý sa dá použiť ako vakcína proti koronavírusom.

slovakia

left justify in out

Testované boli zatiaľ iba myši infikované koronavírusom MERS. Vedci sa domnievajú, že tento prístup bude účinný aj proti vírusu SARS-CoV-2. Výsledky štúdie sú uverejnené v časopise American Society of Microbiology mBio (Americkej mikrobiologickej spoločnosti mBio).

 

Na svete stále nie sú žiadne vakcíny, ktoré by ochránili ľudí pred koronavírusovými infekciami, ako je COVID-19 alebo predchádzajúca SARS (závažný akútny respiračný syndróm, známy tiež ako atypická pneumónia) a MERS (respiračný syndróm Blízkeho východu).

 

V novej štúdii vedci opisujú sľubný prístup založený na vytvorení geneticky upraveného vírusu obsahujúceho koproteíny S-proteínu, z ktorých sú zložené šípy koronavírusu, prostredníctvom ktorých sa viažu na receptory na povrchu buniek, čo umožňuje vírusu prenikať do zdravých buniek.

 

Vedci vytvorili, na základe prírodného vírusu parainfluenza 5 (PIV5), ktorý je známy u psov, ale pre človeka bezpečný, modifikáciu vírusu pridaním génu k PIV5, ktorý spôsobuje, že infikované bunky produkujú S-glykoproteín, podobný tomu, ktorý sa vyskytuje v šípoch koronavírusu.

 

Autori testovali výsledný vírus na myšiach a použili ho ako vakcínu proti vírusu MERS. Je známe, že vírus MERS neinfikuje myši, a preto sa vytvorili experimentálne zvieratá pre pokusy, v ktorých sa exprimuje proteín DPP4, ktorý vírus MERS používa ako vstupný bod do ľudských buniek.

 

Laboratórne testy ukázali, že jediná dávka vírusovej vakcíny podaná nosom účinne spôsobila, že infikované bunky produkovali S-proteín, ktorý zasa vyvolal imunitné reakcie proti tomuto proteínu u zvieraťa.

 

Štyri týždne po tom, čo myši dostali vakcínu, boli vystavené kmeňu vírusu MERS prispôsobeného myšiam, aby spôsobil smrteľnú infekciu. Vírus MERS bol tiež prenesený aj do kontrolných skupín myší, ktoré dostali vakcínu PIV5 bez génov pre S-proteín alebo intramuskulárnu vakcínu s inaktivovaným vírusom MERS.

 

Všetky myši imunizované modifikovaným vírusom PIV5 prežili po infekcii vírusom MERS. Naopak, všetky myši imunizované s PIV5 bez proteínu S zomreli na infekciu. Teraz sa autori zamerali na vytvorenie modifikovaného vírusu, ktorý chráni pred SARS-CoV-2.

 

Zdroj:  ria.ru/20200408/1569743831.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies