Rudskoj: Ruská ofenzíva na sýrske mesto Aleppo nie je plánovaná

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 07:04 • 2 min
Rudskoj: Ruská ofenzíva na sýrske mesto Aleppo nie je plánovaná

MOSKVA - Ruská armáda v pondelok oznámila, že pomáha sýrskym vládnym silám v boji proti Frontu an-Nusra - odnoži teroristickej siete al-Káida - v okolí mesta Aleppo. Zdôraznila však, že ofenzíva na túto severosýrsku metropolu nie je plánovaná, informovali agentúry AP a Reuters.

slovakia

left justify in out

Predstaviteľ ruského generálneho štábu generálporučík Sergej Rudskoj na brífingu v Moskve povedal, že Front an-Nusra zhromaždil juhozápadne a severne od Aleppa takmer 10.000 bojovníkov a pripravuje sa na odrezanie mesta od strategickej cesty, ktorá ho spája so zvyškom krajiny.


"Všetky aktivity sýrskej armády a ruských leteckých síl sú zamerané na narušenie plánov Frontu an-Nusra. Nie je plánovaný útok na mesto Aleppo," povedal Rudskoj.


Jeho vyjadrenia sú v rozpore s vyhlásením sýrskeho premiéra Wáila Halkího, ktorý v nedeľu ruským poslancom v Damasku podľa správ povedal, že sýrska armáda a ruské vzdušné sily pripravujú spoločnú operáciu na "oslobodenie" Aleppa.


Približne polovicu Allepa, ktoré bolo pred vypuknutím sýrskej občianskej vojny najväčším mestom v krajine, ovládajú už niekoľko rokov povstalci.


Sýrske médiá v pondelok informovali o tom, že k Aleppu smeruje množstvo vojakov a armádnej techniky sýrskej armády a jej spojencov. V posledných týždňoch došlo v okolí mesta k bojom medzi povstalcami a jednotkami lojálnymi režimu prezidenta Bašára Asada, čo ohrozuje krehké prímerie pred novým kolom mierových rozhovorov.


Dohoda o prímerí, ktorá v Sýrii platí od konca februára, sa týka len oblastí bojov medzi vládnymi jednotkami a sýrskymi povstalcami, nevzťahuje sa na extrémistické skupiny ako Islamský štát (IS) a Front an-Nusra.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies