AKTUALIZÁCIA: Šéf francúzskej diplomacie zrušil rokovanie so Sergejom Lavrovom

NETKY.SK • 21 Február 2022, 23:11 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Šéf francúzskej diplomacie zrušil rokovanie so Sergejom Lavrovom

MOSKVA/WASHINGTON/BERLÍN/PARÍŽ – Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vyslanie vojakov na východ Ukrajiny, aby „udržiavali mier“ v separatistických oblastiach, Luhanskej a Doneckej, ktoré Moskva v pondelok uznala za nezávislé štáty. Situácia sa naďalej vyvíja a prichádzajú nové správy.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 22. feburára, 21:26

 

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian zrušil pozvanie na piatkové rokovanie v Paríži pre svojho ruského rezortného kolegu Sergeja Lavrova. Uviedol to spravodajský web France Info.

 

Ako dôvod uviedol fakt, že Rusko uznalo separatistické regióny na východe Ukrajiny ako nezávislé a suverénne štáty.

 

img

Sergej Lavrov

 

Na margo kritiky na adresu francúzskeho vedenia Le Drian vyhlásil, že prezident Emmanuel Macron urobil všetko pre to, aby sa predišlo vojne na východe Európy.

 

Na brífingu v Paríži tiež informoval, že ministri zahraničných vecí štátov EÚ sa „jednomyseľne zhodli na prvotnom balíku sankcií“. Rusko súčasne obvinil z „porušenia medzinárodného práva“ a „porušenia svojich záväzkov“.

 

Aktualizácia 22. feburára, 18:27

 

Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, v utorok vyhovela žiadosti prezidenta Vladimira Putina a dala svoj súhlas na nasadenie ozbrojených síl mimo územia Ruska

 

img

 

Ako informovala agentúra TASS, jednotlivé výbory Rady federácie pred hlasovaním odporučili udeliť súhlas na použitie ruských ozbrojených síl v Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike (DĽR a LĽR), pričom navrhli, aby príslušný výnos nadobudol účinnosť hneď v utorok.

 

K téme: Zuzana Čaputová odsúdila rozhodnutie Vladimira Putina. Čo navrhuje?

 

Za toto rozhodnutie hlasovalo 153 senátorov, ktorí dali súhlas na použitie ozbrojených síl Ruskej federácie mimo jej územia „na základe všeobecne uznávaných zásad a noriem medzinárodného práva“.

 

Vo výnose uvádzajú, že „celkový počet útvarov ozbrojených síl Ruskej federácie, oblasti ich pôsobenia, ich úlohy, dobu pobytu mimo územia Ruskej federácie určuje prezident Ruskej federácie v súlade s Ústavou Ruskej federácie“.

 

img

 

Putin v utorok vyhlásil, že dohody z Minska, ktoré boli zamerané na urovnanie konfliktu v Donbase, už neexistujú. Vyslovil sa za demilitarizáciu súčasnej Ukrajiny a zdôraznil, že Ruská federácia je kategoricky proti prijatiu Ukrajiny do NATO. Najlepším riešením by podľa Putina bolo, keby sa samotný Kyjev vzdal vstupu do aliancie.

 

Rusko uznalo DĽR a LĽR v rámci hraníc stanovených v ich ústavách, povedal v utorok novinárom v Moskve ruský prezident. Dodal, že ich ústavy definujú tieto hranice v rámci Doneckej a Luhanskej oblasti v čase, keď obe entity boli súčasťou Ukrajiny.

 

img

 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok vyhlásil, že ruské vojská pokračujú v prípravách na útok na Ukrajinu. „Sme svedkami toho, že z táborov prúdi stále viac (ruských) síl a sú v bojových formáciách a pripravené zaútočiť,“ povedal na tlačovej konferencii.

 

Aktualizácia 22. februára, 11:00

 

Podľa britského ministra zdravotníctva Sajida Javida sa Európania "prebúdzajú do veľmi temného dňa", keďže videli tanky a obrnené vozidlá v noci pri Donecku v separatistickej oblasti na východne Ukrajiny. 

 

img

 

„Z toho, čo sme už dnes videli a zistili, je jasné, že Rusi a prezident (Vladimir) Putin sa rozhodli napadnúť suverenitu Ukrajiny a jej územnú celistvosť... vyslal tanky a jednotky," povedal Javid.

 

Sajid Javid vyvodil záver, že invázia na Ukrajinu sa začala, na základe čoho médiá zverejnili správu o tom, že invázia sa reálne deje. Javid to uviedol s tým, že Británia uvalí cielené sankcie na "jednotlivcov, spoločnosti a podniky s prepojením na ruský režim".

 

img

 

Britský premiér Boris Johnson v utorok vedie zasadnutie vládneho bezpečnostného tímu Cobra venované najnovšiemu vývoju na Ukrajine. Po jeho skončení by mal Johnson oznámiť sankcie proti Rusku za to, že uznalo dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty. Vládny tím Cobra sa stretáva v krízových situáciách.

 

Aktualizácia 22. februára, 06:00

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a americký prezident Joe Biden sa zhodli, že „tento krok nezostane bez odpovede“. V oznámení zverejnenom po spoločnom rozhovore lídrov to uviedol úrad nemeckého kancelára. Traja západní spojenci sa tiež zaviazali, že sa budú ďalej zastávať územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny. Lídri ocenili zdržanlivosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v najnovšom vývoji udalostí a dodali, že „urobia všetko, čo je v ich moci, aby zabránili ďalšiemu vyostrovaniu situácie“.

 

img

 

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok už predtým takisto odsúdil krok Ruska uznať dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty. „Toto rozhodnutie znamená úplné odmietnutie záväzkov, ktoré pre Rusko vyplývajú z Minských dohôd, úplne protirečí tvrdeniam Ruska, že je oddané diplomacii, a je to jasný útok na nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny,“ napísal Blinken v oznámení. „Rozhodnutie Ruska je ďalším do očí bijúcim príkladom toho, ako prezident Putin nerešpektuje medzinárodné právo a normy,“ dodal.

 

 

Medzinárodná pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v pondelok večer oznámila, že do nedeľňajšieho večera zaznamenala viac ako 3 000 nových porušení prímeria na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP. OBSE od piatka do nedele zaznamenala celkovo 2 158 nových porušení prímeria v Doneckej oblasti a ďalších 1 073 v susednej Luhanskej oblasti.

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave obyvateľom povedal, že Ukrajina sa „nebojí ničoho a nikoho“. Krok Kremľa označil za „porušenie suverenity a územnej celistvosti“ bývalej sovietskej republiky. „Od našich partnerov očakávame jasné a účinné kroky podpory,“ vyhlásil Zelenskyj v prejave vysielanom v televízii. „Teraz je veľmi dôležité vidieť, kto je naším skutočným priateľom a partnerom a kto bude ďalej zastrašovať Ruskú federáciu slovami,“ povedal. „Sme na našom vlastnom území,“ dodal ukrajinský prezident.

 

 

Bezpečnostná rada OSN má naplánované mimoriadne zasadnutie o situácii a USA uvalili sankcie na obe separatistické oblasti na východe Ukrajiny. Zelenskyj sa ešte v pondelok telefonicky rozprával s prezidentom USA Joe Bidenom. Biely dom uviedol, že Biden a Zelenskyj mali 35-minútový telefonát, ktorý sa začal a skončil počas toho, ako ruský prezident Vladimir Putin prednášal rozsiahly prejav k národu, v ktorom odôvodňoval svoje rozhodnutie uznať samozvané východoukrajinské republiky.

 

img

 

Pôvodná správa:

 

Zatiaľ nie je jasné, či a kedy vojaci vstúpia na územie Ukrajiny, píšu svetové agentúry. Vývoj udalostí mal v pondelok rýchly spád, keď Putin v rozsiahlom prejave k národu oznámil uznanie separatistických oblastí na východe Ukrajiny – Spojené štáty a Európska únia následne zareagovali vyhlásením, že za tento krok uvalia na Rusov sankcie.

 

 

K téme: AKTUALIZÁCIA: Putin uznal suverenitu separatistických republík v Donbase



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies