Rozprávky z Vlčích hôr venujú deti svojim rovesníkom. Pomáhajú tak zviditeľniť región na východnom Slovensku

NETKY.SK • 5 Január 2024, 17:00 • 2 min
Rozprávky z Vlčích hôr venujú deti svojim rovesníkom. Pomáhajú tak zviditeľniť región na východnom Slovensku

KOŠICE - Spôsob, ako rozvíjať detský talent, ale aj zvýšiť záujem o literatúru a písanie, prináša unikátny projekt detskej knihy s názvom Rozprávky z Vlčích hôr. Viac ako dve desiatky rozprávok sa odohrávajú v prostredí Národného parku Poloniny na východe Slovenska.

slovakia

left justify in out

Nápad, ako zviditeľniť jedinečného regiónu pri hraniciach s Poľskom a Ukrajinou, skrsol v hlave Oli Džupinkovej s kamarátmi, ktorí v Poloninách vyrábajú vlastné produkty. Oli Džupinková bola nielen autorkou projektu, ale aj samotnou ambasádorkou. „Počas pandémie koronavírusu sme sa s kamarátmi rozprávali o projekte, ktorý by zviditeľnil náš kraj. Zároveň sme chceli zapojiť a prepojiť ľudí, ktorí pôsobia na východnom Slovensku alebo sú s naším regiónom spojení. Po rozhovore s riaditeľom Centra voľného času v Snine sme vyhlásili online súťaž o najkrajšiu rozprávku z Vlčích hôr. Do súťaže sa mohli zapojiť žiaci a žiačky základných škôl a študenti a študentky stredných škôl z celého Slovenska,“ hovorí Oli Džupinková. 

 

Do súťaže ich nakoniec prišlo viac 250, napríklad zo škôl, od Bratislavy, cez Nitru, Žilinu, Ružomberok, Banskú Bystricu, až po Michalovce, či Stakčín. A samozrejme, nesmeli chýbať ani rozprávky od detí z Uliča, z obce, ktorá sa nachádza priamo vo Vlčích horách. Rozprávky boli o prírode, o klimatickej kríze, o ničení prírody, o rovnakých právach, o odvahe a statočnosti. Polovicu rozprávok uverejnených v knižnej podobe pritom napísali deti zo Sniny. A aj keď projekt vznikol na regionálnej úrovni, presiahol hranice východného Slovenska a vďaka tomu sa povedomie o Poloninách dostalo na celé Slovensko. 

PaedDr. Silvia Regecová, zástupkyňa riaditeľky Gymnázia v Snine: “Páčilo sa mi hlavne to, že to bolo regionálne a že deti mohli písať o svojej krajine a regióne. Zároveň si všetky informácie sami študovali a vyhľadávali názvy rastlín či bytostí, ktoré tu boli.”

Výsledných 24 rozprávok, ktoré sa dostali do knižnej podoby, vyberala porota. Jej súčasťou boli Celeste Buckingham, Mona Zázrivcová, Kristína Suchánková, Miro Jaroš a Ondrej Kandráč spolu s detskou porotou Karin, Minou a Lukášom. Súčasťou knihy sú aj nádherné ilustrácie od šiestich rôznych ilustrátoriek - Johanka Janošíková, Dominika Šikulincová, Edita Hajdu, Iveta Hricová, July Haluzová a Martina Gabaríková. Finálny dizajn mal na starosti jeden z najlepších grafických dizajnérov na Slovensku Tomáš Kompaník.

Knihu Rozprávky z Vlčích hôr slávnostne pokrstili v Snine, 4.1.2024 spoluautori celého projektu spolu s deťmi, ktorých rozprávky sa dostali do knižnej podoby. Knihe popriali, aby si čo najviac detí čítalo rozprávky s rodičmi a aby každé dieťa dostalo priestor rozvíjať svoju fantáziu. Kniha Rozprávky z Vlčích hôr je ukážkou toho, aké dôležité je dopriať deťom priestor a voľnosť.

 

Nezabúdajme na to a dovoľme deťom a mladým ľuďom unášať sa fantáziou. Dovoľme im povedať svoj názor, vyjadriť sa a byť súčasťou nášho veľkého sveta. Zároveň oceňujeme prácu všetkých učiteliek a učiteľov, ktorí motivovali deti k písaniu a umeleckej tvorbe. 

 

,,…a tá Mliečna cesta vraj má s mliekom pramálo spoločného. Dodnes sa traduje, že ju vytvoril vĺčko, ktorý prečkal búrku v komore s Amálkou. Na labkách si totiž odniesol rozsypanú tatarčanú múku a na ceste domov, do hôr, zanechal svetlé stopy na nebi,“ píše napísala Tatiana Sentelíková v rozprávke Hviezdy vo Vlčích horách. „Kniha Rozprávky z Vlčích hôr je poctou nášmu regiónu a kraju, odkiaľ pochádzame,“ dodáva autorka projektu Oli Džupinková, ktorá pochádza zo Sniny. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj:
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies