Rožňava žiada rýchlu výstavbu cesty R2, jej primátor odovzdal vláde petíciu

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 12:55 • 2 min
Rožňava žiada rýchlu výstavbu cesty R2, jej primátor odovzdal vláde petíciu

BRATISLAVA - Urýchlená výstavba rýchlostnej cesty R2 v plnom profile na juhu Slovenska smerom do Košíc by mala byť prioritou vlády v roku 2016. Myslí si to primátor Rožňavy Pavol Burdiga (Most-Híd). Dnes preto odovzdal petíciu za výstavbu cesty spolu s jej ďalšími iniciátormi v podateľni Úradu vlády SR.

slovakia

left justify in out

"Petícia prebiehala 12 týždňov a pozbieralo sa 9631 podpisov," vyčíslil Burdiga. Pokračovanie vo výstavbe rýchlostnej cesty R2 od Detvy smerom na východ krajiny považujú podľa neho občania dotknutého regiónu za veľmi dôležité pre rozvoj tejto oblasti Slovenska. "V okrese Rožňava je 62 obcí a presne všetkých 62 obcí sa do tejto petície zapojilo," doplnil Burdiga. 
     

Okrem toho podľa jeho slov petíciu podporilo aj ďalších 22 obcí a miest z rôznych kútov Slovenska. "Sme veľmi radi, že táto problematika zaujíma aj iných, pretože sa to týka nás všetkých, ktorí žijeme na Slovensku," konštatoval Burdiga.
     

Pripomenul, že po rozbehnutí petície sa objavili informácie o tom, že cesta sa má stavať až v roku 2040. Následne ale prebehli viaceré stretnutia aj s predstaviteľmi ministerstva dopravy, na ktorých sa ujasnilo, že by sa mali jednotlivé úseky začať stavať postupne približne do roku 2023. Zároveň sa rezort dopravy dohodol so starostami dotknutých obcí a miest, aby si stanovili prioritné úseky, ktoré by sa mali začať stavať ako prvé. "Na budúci mesiac by malo byť stretnutie, kde by sme položili na stôl to, na čom sme sa dohodli," priblížil Burdiga. 
     

Obyvatelia regiónu s nezamestnanosťou nad 20 % pritom považujú výstavbu rýchlostnej cesty R2 za nevyhnutnosť. Okrem následného možného príchodu investorov má región aj predpoklady pre rozvoj turizmu. Rožňava je totiž vstupnou bránou do Slovenského raja a Slovenského krasu či do jaskýň ako Domica, Ochtinská aragonitová jaskyňa alebo Dobšinská ľadová jaskyňa. Tie sú zaradené aj do Svetového dedičstva Unesco.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies