Rozmnožovanie pánd je náročný proces, zabudli sa páriť?

NETKY.SK • 25 August 2015, 16:43 • 2 min
Rozmnožovanie pánd je náročný proces, zabudli sa páriť?

WASHINGTON - Divoké samice pánd zvyčajne rodia raz za dva roky. Pre ich nízku pôrodnosť a zachovanie druhu sú dôležité chovné stanice v zajatí. Párenie a úspešné tehotenstvo v zajatí však nie je také jednoduché dosiahnuť. Keď sa pandám aj podarí splodiť mláďa, často krát umiera ešte pred dovŕšením dospelosti.

slovakia

left justify in out

Chov pánd v zajatí vyžaduje spoluprácu zoologických záhrad z celého sveta. Vedci sa domnievajú, že medvede buď stratili záujem o párenie, alebo ako by nevedeli, ako na to. Špekuluje sa aj o tom, že problémom nezáujmu o párenie môže byť príliš skoré odobratie mláďat od matky, alebo nedostatok konkurencie o samicu. Vo voľnej prírode sa dominantný samec zvykne pári so samicou niekoľkokrát pre zabezpečenie úspechu.

 

Aj keď sú pandy v tej správnej nálade, čas hrá proti nim. Samica je plodná len raz za rok, na jar, po dobu 12 až 25 dní. Prístupná na párenie je len dva až sedem z týchto dní, a okrem toho je skutočne plodná len 24 až 36 hodín. Po uplynutí tejto doby majú ďalšie pokusy o párenie šancu až o rok. Preto vedci experimentujú s inými metódami, ako je viagra či púšťanie pandieho porna. Všetko však bez väčšieho úspechu.


Ani umelé oplodnenie, ani klasické párenie u pandy nezaručí tehotenstvo, a zoológovia musia čakať správny čas, ktorý nastane raz za rok. Ďalšou prekážkou sú embryonálne diapauzy, v ktorých je embryo oplodnené, ale ešte nie je prichytené na maternicovú stenu. Toto obdobie trvá okolo 50 dní,  v niektorých prípadoch sa môže natiahnuť na viac ako 160 dní a embryo zatiaľ nemôže rásť.

 

A ako by to ošetrovatelia nemali už dosť ťažké, samica pandy môže zažiť falošné tehotenstvo, pri ktorom síce nečaká potomka ale vykazuje rovnaké správanie (znížená chuť do jedla, apatia, a dokonca aj podobné zmeny hormónov). Rozlíšiť tieto stavy je nemožné, pretože implantované plody sú často príliš malé a nedajú sa na ultrazvuku vidieť.

 

Aj keď panda porodí, mláďa je drobné, slepé, bezzubé a veľké asi ako 1 / 900 jeho matky. Slabučký organizmus nemusí prežiť. Vedci tak majú ťažkú úlohu zistiť ako tieto krehké bytosti udržať pri živote.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies