Rozhovor so Števom Martinovičom: Každý z nás je nezameniteľný

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 11:35 • 2 min
Rozhovor so Števom Martinovičom: Každý z nás je nezameniteľný

BRATISLAVA - Televízni diváci ho poznajú zo sitkomu Svet podľa Evelyn alebo z komediálnej show Kávomat, nedávno sa objavil aj v slovenskom filme Vojtech. Herec Števo Martinovič má v poslednom období rušno, účinkuje v niekoľkých bratislavských divadlách, okrem toho dabuje a počuť ho aj na rozhlasových vlnách.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V jednom rozhovore si o sebe povedal, že si „komorný herec“. Čo to presne znamená? Dá sa herectvo takto špecifikovať?

 

Neviem či sa herectvo dá takto špecifikovať. Ja som tým myslel, že sa lepšie cítim na komornejšom javisku v komornejšom obsadení. Každý herec by mal vedieť, kam patrí, čo mu svedčí a ja nie som veľmi vhodný na veľké javisko...

 

Je to preto, že máš rád priestor komorných divadiel a diváka v tesnej blízkosti, alebo ťa oslovuje skôr žánrové zameranie týchto malých súborov?

 

Oboje. Sú dva súbory, v ktorých sa pohybujem najviac, La Komika a Túlavé divadlo. Mám ich rád kvôli režijným osobnostiam Karola Vosátka a Jakuba Nvotu. Dovolím si povedať, že sme na jednej vlnovej dĺžke vďaka autorskému princípu, kolegom, s ktorými máme kamarátske vzťahy a samozrejme aj kvôli divákom, s ktorými výmenu energie počas predstavenia cítim intezívnejšie práve v komornom priestore.

 

Máš v sebe zvláštny cit pre sebairóniu a nadhľad. Je to skúsenosťami, alebo ich máš v sebe odjakživa?

 

Niečo som podedil a niečo priniesol život sám.

 

Tvoj nezameniteľný humor si zdedil po kom?

 

Ďakujem! Myslím si, že každý z nás má nezameniteľný humor, pretože každý z nás je nezameniteľný. Ten môj humor som zdedil – aby som nikoho neurazil – asi od ľudí, ktorí mali a majú na mňa v živote rozhodujúci vplyv.

 

Človek si má robiť žarty v prvom rade zo seba, až potom z ostatných. Je to tak?        

 

Myslím si, že áno. Tí najväčší komici si rozhodne vedeli vystreliť aj zo seba.

 

img

(So Zuzanou Vačkovou a s Matejom Landlom)

 

Hrávaš väčšinou komické až tragikomické postavy. Aký je teda Števo Martinovič v skutočnosti?

 

Fúha, to viem, našťastie, len ja a moji najbližší! (smiech)

 

Máš vlastnosti, s ktorými bojuješ?

 

Áno, lenivosť, cholerizmus, vzťahovačnosť, bordelárstvo...

 

Vyskúšal si aj Stand up. Je ľahšie hovoriť v civile za seba, alebo je bezpečnejšie rozprávať cez nejakú postavu na javisku?

 

Stand up je veľmi ťažký žáner. Pre mňa je ľahšie sa schovať za postavu. Ale aj to je jeden z dôvodov, prečo ho robím. Necítim sa v ňom komfortne a mám pocit, že práve situácie mimo náš komfort nás najväčšmi posúvajú.

 

Viem, že máš rád filmy Pedra Almodóvara. Čo ťa oslovuje na jeho tvorbe? Okrem iných prívlastkov by sme jeho tvorbu mohli označiť aj ako bizarnú...

 

Mám rád  farebnosť jeho filmov, autentickosť hereckých výkonov a španielsky jazyk. Niekedy mám pri pozeraní jeho filmov pocit, že isté veci sa dajú zahrať len v španielčine.

 

Dali by sa aj u nás natočiť také príbehy, čo myslíš?

 

Myslím, že nie. My, Slováci, sme úplne iní. Okrem toho, Almodóvarove filmy posúvajú aj isté hranice. Hranice, na ktoré my ani nedovidíme, nieto ešte aby sme ich posúvali. U nás sa ale môžeme snažiť vymyslieť silný príbeh, ktorý môžeme nakrútiť len my a ktorý osloví celú Európu. Mám pocit, že to sa v poslednej dobe darí napríklad Srbom či Maďarom.

 

V každom slovenskom filme musia byť aspoň jedny holé prsia, ale vedeli by sme byť podľa teba ako spoločnosť takí otvorení a kruto úprimní ako Almodóvar?

 

Almodóvar je len jeden, takisto ako je len jeden Šulík. Možno raz príde jeden Slovák a nakrúti film, ktorý pokojne môže byť otvorený aj kruto úprimný. Otázka znie, kto mu dá tu na Slovensku na to peniaze a kto zo Slovákov na taký film príde do kina.

 

img

(Vo filme "Vojtech" s Evou Sakálovou)

 

Aký film by si nakrútil ty, keby si mal neobmedzené možnosti?

 

Námetov mám v hlave veľa. Mňa bavia filmy o ľudoch, o ich jedinečnosti v dobrom aj v zlom, o vzťahoch.

 

S Evelyn to bola „láska na prvý pohľad“, ako hovoríš. Ja som ešte nestretol človeka, ktorý by ťa nemal rád, a to sa poznáme aspoň 10 rokov. Snažíš sa vychádzať s každým? Nie je to nudné?

 

Áno, snažím sa vychádzať s každým, mám pocit, že nudné je sa o to nesnažiť.

 

Jeden z tvojich slávnych výrokov: „Za každým seriálovým hercom sa skrýva hypotéka.“ Ako to je s tebou? Splácaš hypotéku, alebo si aj užívaš?

 

Hľadám balans...

 

Máš z pozície herca nejaký konkrétny najdojímavejší divadelný zážitok?

 

Snažím sa na javisku ako herec dojať diváka, nie sám seba. (smiech)

 

Kde ťa môžu diváci vidieť od začiatku novej divadelnej sezóny?

 

Diváci ma môžu vidieť vo vyše trinástich tituloch najmä v divadle La Komika či v Túlavom divadle, ale aj v Divadle v podpalubí aj v Luduse. Pokiaľ si nájdu cestu do divadla, budem veľmi rád! A možno sa podarí aj niečo v telke, ale o tom radšej nebudem vopred hovoriť. Televízia je totiž nevyspytateľné pani...

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies