Od pondelka platí prísnejší režim na hraniciach. Polícia bude kontrolovať dodržiavanie nových pravidiel

NETKY.SK • 16 November 2020, 11:02 • 2 min
Od pondelka platí prísnejší režim na hraniciach. Polícia bude kontrolovať dodržiavanie nových pravidiel

BRATISLAVA – Režim na slovenských hraniciach sa od pondelka sprísnil. Ľudia prichádzajúci z okolitých krajín sa tak budú musieť preukázať negatívnym výsledkom PCR testu, nie však starším ako 72 hodín.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V prípade, že prichádzate na územie Slovenskej republiky z Česka, Poľska, Rakúska či Maďarska, na hraniciach sa budete musieť preukázať negatívnym výsledkom PCR testu. Ten však nemôže byť starší ako 72 hodín.

 

Ak takýmto testom nedisponujete, musíte sa zaregistrovať na ÚVZ, nastúpiť do povinnej domácej karantény a najskôr v piaty deň izolácie podstúpiť laboratórnu diagnostiku na ochorenie COVID-19. Tú je možné ukončiť iba v prípade, že absolvujú pretestovanie na Slovensku s negatívnym výsledkom PCR testu

 

Kto dostal výnimku? 

Výnimku dostali iba pendleri, ktorí dochádzajú za prácou do zahraničia alebo študenti prezenčnej formy štúdia. Tieto osoby sa však musia na hraniciach preukázať potvrdením o výkone práce či návšteve školy.

 

 

Výnimka sa vzťahuje aj pre občanov SR, ak majú trvalý alebo prechodný pobyt v prihraničných oblastiach susedného štátu do 30 km od otvoreného priechodu.

 

„Režim výnimiek platný na hraniciach s Českou republikou sa za rovnakých podmienok bude uplatňovať aj na hraniciach s Poľskom, Maďarskom a Rakúskom - napríklad študenti, tréningy športových klubov, poľnohospodári, umelecká činnosť a podobne," informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) Daša Račková.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rakúsko sa inšpiruje Slovenskom a bude testovať masovo. Podľa Viedne sme príkladom úspechu 

 

Povninná karanténa z tzv. "červených krajín" mimo EÚ

V prípade, že prichádzate na Slovensko z rizikových krajín mimo Európskej únie, nemusíte disponovať žiadnym testom, pretože nebude akceptovaný

 

V každom prípade je potrebné sa registrovať na ÚVZ, nastúpiť do domácej karantény a následne sa nechať pretestovať PCR testom. Ten je možné absolvovať až v piaty deň izolácie. Karanténa sa končí po obdržaní negatívneho výsledku. 

 

"Na tieto osoby sa takisto vzťahuje povinnosť registrácie a izolácie. Nie je však možnosť preukázať sa pri vstupe negatívnym výsledkom RT-PCR testu zo zahraničia. Karanténu je možné ukončiť iba po obdržaní negatívneho výsledku RT-PCR testu na Slovensku," informovalo ministerstvo vnútra. Dôvodom je, že sa objavili prípady, kedy sa ľudia prichádzajúci z týchto krajín preukázali falošnými testami. 

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZOVANÉ Slováci majú dôvod na radosť! Od pondelka si môžete zájsť do divadla, kina, fitka či kostola

 

Nákladná doprava môže tranzitovať bez obmedzení

Dodržiavanie nových pravidiel na hraniciach budú kontrolovať policajti. Tí si budú vyberať náhodných cestujúcich v čase, kedy hranicu prekračuje najviac osôb.

 

V prípade tranzitnej a nákladnej dopravy sa môže pokračovať bez obmedzení. Územie SR však treba opustiť do ôsmych hodín. Okrem zastavenia na čerpacej stanici, musia šoféri pokračovať bez zastavenia.

 

V zozname menej rizikových krajín, pri ktorých netreba test ani karanténu, sa podľa vyhlášky nachádza už len desať štátov - Austrália, Čína, Fínsko, Grécko, Island, Japonsko, Južná Kórea, Nórsko, Nový Zéland a Taiwan.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies