Royal Bank of Scotland zaplatí v USA pokutu takmer 5 mld. USD

NETKY.SK • 15 August 2018, 11:57 • 2 min
Royal Bank of Scotland zaplatí v USA pokutu takmer 5 mld. USD

Washington- Britská banka Royal Bank of Scotland (RBS) zaplatí v Spojených štátoch pokutu takmer 5 miliárd USD, čím urovná obvinenia, že pred vypuknutím finančnej krízy zavádzala investorov pri cenných papieroch krytých hypotékami. Oznámilo to americké ministerstvo spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo stanovilo pokutu vo výške 4,9 miliardy USD (4,30 miliardy eur). To je najvyššia pokuta, akú kedy americké ministerstvo spravodlivosti uvalilo na finančnú inštitúciu v súvislosti s pochybeniami spojenými s finančnou krízou.

 

Podľa ministerstva RBS od roku 2005 do roku 2008 zavádzala investorov pri vydávaní cenných papierov krytých vysoko rizikovými hypotékami. Ako dodalo, banka, ktorá kedysi patrila k najväčším na svete, na týchto aktivitách zarobila stovky miliónov dolárov, zatiaľ čo investori zaznamenali obrovské straty.

 

Ministerstvo však zároveň uviedlo, že RBS síce na vyrovnanie pristúpila, všetky pochybenia, z ktorých ju viní, ale odmieta.

 

Americké ministerstvo spravodlivosti udelilo do dnešných dní vysoké pokuty za podobné aktivity ako v prípade RBS viacerým bankám.

 

Pokutu dostala Bank of America, ale aj Citigroup, Goldman Sachs a ďalšie veľké banky.

(1 EUR = 1,1406 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies