Rotačná os Mesiaca sa v minulosti zmenila, tvrdia vedci

NETKY.SK • 24 Marec 2016, 14:54 • 2 min
Rotačná os Mesiaca sa v minulosti zmenila, tvrdia vedci

BRATISLAVA - Rotačná os Mesiaca sa v minulosti zmenila.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to medzinárodný tím vedcov, ktorý analyzoval dáta získané misiou Lunar Prospector amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) z konca 90. rokov minulého storočia. Výskumníci si v blízkosti pólov Mesiaca všimli regióny bohaté na vodík, pravdepodobne obsahujúce vodný ľad. Tieto oblasti sa pritom nachádzajú proti sebe a priamka medzi nimi prechádza stredom vesmírneho telesa. Podľa vedcov to mohla byť niekdajšia rotačná os Mesiaca a pozorované regióny boli pôvodnými pólmi prirodzeného satelitu Zeme. O svojom výskume napísali v magazíne Nature.


Rotačná os Mesiaca sa podľa výskumníkov zmenila pred niekoľkými miliardami rokov, pričom najpravdepodobnejšou príčinou tejto zmeny bola sopečná činnosť v regióne Procellarum počas skorej existencie vesmírneho telesa. Sopečná aktivita a s tým spojené geologické zmeny mali zapríčiniť oteplenie regiónu a zároveň zníženie jeho hmotnosti oproti ostatným častiam Mesiaca. Vedci sa nazdávajú, že pokles hustoty spôsobil približne šesťstupňový odklon osi, takzvaný "skutočný polárny odklon", vysvetľujúc tak prítomnosť vodíka v pozorovaných oblastiach, ktoré vedci pomenovali paleopóly. Vodík sa totiž zvyčajne nachádza na póloch Mesiaca. Ak v minulosti boli tieto regióny skutočne pólmi Mesiaca, vodík pochádza ešte z čias pred zmenou osi. Jeho zotrvanie v regiónoch, na ktoré po odklone osi začalo dopadať slnečné svetlo, je však podľa vedcov záhadou. Jedným z vysvetlení by mohlo byť to, že ho tam pochovali asteroidy, ktoré na Mesiac dopadli. Nová štúdia pritom nadviazala na predošlé výskumy, podľa ktorých sa rotačná os Mesiaca v minulosti mohla odkloniť až o 35 stupňov.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies