Vesmírny teleskop urobil prvý kľúčový manéver

NETKY.SK • 26 December 2021, 18:00 • 2 min
Vesmírny teleskop urobil prvý kľúčový manéver

WASHINGTON – Špecialisti amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) vykonali prvý z troch plánovaných manévrov na korekciu trajektórie teleskopu Jamesa Webba, ktorý v sobotu vypustili na obežnú dráhu. Uvádza sa to vo vyhlásení NASA zverejnenom v nedeľu.

slovakia

left justify in out

Táto korekcia trvala 65 minút. NASA uviedla, že tento manéver pomohol „zarovnať trajektóriu teleskopu“ smerom k druhému Lagrangeovmu bodu vzdialenému od Zeme približne 1,5 milióna kilometrov. Očakáva sa, že cesta do spomínaného bodu potrvá približne štyri týždne. Teleskop Jamesa Webba vyniesla na obežnú dráhu nosná rakety Ariana 5. Štart sa uskutočnil v sobotu z kozmodromu Kourou vo Francúzskej Guyane. Teleskop je spoločným projektom NASA, Európskej vesmírnej agentúry a Kanadskej vesmírnej agentúry.

 

img

 

Teleskop má zrkadlo s priemerom 6,5 metra – najväčšie, aké kedy bolo vypustené na obežnú dráhu. S jeho pomocou bude možné študovať najstaršie hviezdy a galaxie vo vesmíre, ktoré vznikli po tzv. veľkom tresku, a hľadať potenciálne obývateľné planéty. Jeho konštrukčná životnosť je desať rokov. Teleskop je pomenovaný po druhom riaditeľovi NASA Jamesovi E. Webbovi. Tímom z NASA v nedeľu k úspechu misie zablahoželali prezident USA Joe Biden i viceprezidentka Kamala Harrisová. Úspech vyzdvihol aj americký podnikateľ Elon Musk, ktorý je zakladateľom spoločností Tesla a SpaceX.

 

Možno vás zaujme: SpaceX vyslala zásoby i vianočné darčeky pre posádku na ISS



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies