Ropovod z Bratislavy do Schwechatu budú posudzovať odborné komisie

NETKY.SK • 17 Február 2014, 12:30 • 2 min
Ropovod z Bratislavy do Schwechatu budú posudzovať odborné komisie

BRATISLAVA – Ministerstvo hospodárstva v spolupráci so spoločnosťou Bratislava-Schwechat Pipeline (BSP), ktorá má na starosti projekt ropovodu spájajúceho ropovod Družba s rafinériou Schwechat, sa dohodlo so zástupcami magistrátu Bratislavy na vzniku viacerých odborných komisií. Ich cieľom bude posudzovanie možnosti trasovania ropovodu z rozličných hľadísk, vrátane dopravy, životného prostredia či územného plánovania.

slovakia

left justify in out

Podobne budú zamerané aj komisie a pracovné skupiny, vytvorené v spolupráci s niektorými organizáciami v pôsobnosti hlavného mesta. Jednou z nich je aj Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS). Zástupcovia spoločnosti BSP informovali o tomto postupe aj aktivistov z občianskeho združenia (OZ) Nie ropovodu a dohodli sa, že ich zástupcovia budú na rokovania jednotlivých komisií prizývaní.
      

"Proces trasovania ropovodu BSP nemôže byť realizovaný bez diskusie, posúdenia a schvaľovania na úrovni samospráv a následne aj príslušných orgánov štátnej správy. Aj preto veríme, že odborné komisie prispejú ku konštruktívnej diskusii, s dostatočným množstvom informácií a bez náznakov démonizovania a prekrucovania faktov o ropovode, s ktorými sa často stretávame," zhodnotil prokurista projektovej spoločnosti BSP Robert Nemcsics.
      

Výsledky pracovných skupín by mali pravdepodobne v závere tohto roka slúžiť ako podklad na rokovania poslancom mestského zastupiteľstva. V súčasnosti nejestvuje žiadna konkrétna trasa ropovodu cez Bratislavu, upozorňuje Nemcsics. "Do tohto momentu nie je možné hovoriť o konkrétnej, presne stanovenej trase, ale len o návrhoch, resp. alternatívach viacerých technických a technologických možností trasovania. Všetko ostatné sú len špekulácie," zdôraznil.
      

Materiál o aktuálnom stave prác na tomto projekte mal rezort hospodárstva predložiť na rokovanie vlády pôvodne ešte v decembri 2013. Vzhľadom na dlhšie rokovania, napríklad o zapracovaní koridoru pre ropovod do nového územného plánu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), sa dokument dostane na rokovanie kabinetu pravdepodobne až koncom tohto roka.
      

Bratislavskí mestskí poslanci ešte vlani v júni odmietli, aby plánované ropovodné prepojenie Bratislava - Schwechat Pipeline viedlo cez takzvaný Mestský koridor. V uznesení, ktoré schválili, zároveň vyzvali vládu, aby upustila od tohto zámeru a zvážila trasovanie cez tzv. Karpatský koridor. Ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD) pozvali opakovane na rokovanie zastupiteľstva, vzhľadom na deklarované chýbajúce podklady k projektu sa však takáto diskusia doteraz neuskutočnila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies