Prvá povolebná diskusia s lídrami víťazných strán

NETKY.SK • 2 Marec 2020, 12:04 • 2 min
Prvá povolebná diskusia s lídrami víťazných strán

BRATISLAVA – V sobotu sa na území Slovenskej republiky konali voľby do Národnej rady (NR) SR. Voliči mohli svoj hlas odovzdať jednému z viac ako 20 politických subjektov, ktoré sa pokúšali o získanie mandátov v parlamente.

slovakia

left justify in out

Prelom 

Parlamentné voľby 2020 priniesli viacero prekvapení. Podľa prieskumov sa nečakalo, že by víťazná strana získala cez 25% hlasov, zatiaľ čo druhá v poradí o vyše 7% menej. Voľby priniesli aj prelom, pretože po prvýkrát od vzniku Slovenskej republiky vyhral niekto iný, ako Vladimír Mečiar (HZDS), alebo Robert Fico (SMER-SD). Novým slovenským premiérom sa stane predseda OĽaNO Igor Matovič.

 

img

 

Viaceré prekvapenia

Prekvapením sa stalo hnutie PS/Spolu, ktoré síce skončilo na piatom mieste so ziskom 6,96%, avšak keďže sa jednalo o koalíciu zloženú z dvoch strán, potrebovalo minimálne 7%. Strana, ktorá vládla našej krajine, s polročnou pauzou, od roku 2006, sa opäť ako tomu bolo pred desiatimi rokmi, ocitá v opozícii. Stratila aj Kotlebova ĽSNS, ktorá sa podľa predvolebných prieskumov držala na treťom, prípadne druhom mieste. Nakoniec skončila ako štvrtá v poradí so ziskom 7,97%, no popri ostatných subjektoch, ktoré ju doplnia v parlamente nemôže rátať s tým, že by vstúpila do vlády.

 

img

 

NRSR

Zvyšnými stranami "nového" parlamentu sa stali Sme Rodina (8,24%), SaS (6,22%) a Za ľudí (5,77%). V prvej povolebnej debate sa stretli vo včerajších hodinách všetci noví lídri parlamentu, až na Mariána Kotlebu, ktorý sa diskusie v televízii Markíza nezúčastnil.

 

Víťaz volieb a nový premiér

Prvá otázka bola mierená na Igora Matoviča s tým, aký bude premiér. "Chcel by som byť dobrý premiér. Chcel by som byť premiér vlády, kde aj voliči, ktorí nás nevolili, ale aj tí, ktorí voliť neprišli, aby si povedali, že nakoniec to je dobrá vláda. Toto je cieľ, ktorý ma ženie dopredu."

 

img

 

Debata pokračovala ohľadom toho, ako by mohla vyzerať nová vláda. Igor Matovič viacerými gestami naznačil, že bude zrejme zložená z politických subjektov OĽaNO, Sme Rodina, SaS a Za ľudí.

 

Podľa Pellegriniho má Smer-SD na viac 

Súčasný premiér SR Peter Pellegrini zablahoželal víťazovi volieb a poprial mu všetko dobré, pretože je to podľa jeho slov najťažšia ústavná funkcia v štáte, aj keď v hierarchii tomu tak nie je. "Je to najťažšia funkcia, akú môže politik v štáte vykonávať. Ja mu (Igorovi Matovičovi) budeme držať palce, aby ju dôstojne a dobre zvládol, ak sa jej uchopí." Výsledky volieb skončili nakoniec pre Smer lepšie, ako hovorili prvé predvolebné prieskumy. "Mám predstavu a pocit, že Smer – sociálna demokracia by mal mať na viac ako na výsledok, ktorý máme. Želal by som si určite lepší výsledok."

 

img

 

SaS je spokojné, ale ako víťazstvo to neberie

Richard Sulík ako predseda SaS je rád aj za takýto výsledok. Vyjadril sa, že "sme mohli dopadnúť aj horšie, ale dúfali sme, že to bude lepšie. Určite to teraz nebudem deklarovať ako víťazstvo. Mali sme však vyššie ambície."  Je rád, že sa to prečistilo a v parlamente je 6 strán. PS/Spolu sa prepadlo a je to podľa neho veľká strata takmer 7% pravice.

 

img

 

Sme Rodina prijíma výsledok s pokorou

Boris Kollár si tento veľký úspech Sme Rodina veľmi cení. "Beriem to s obrovskou pokorou. Chcel by som už teraz slovenským občanom prisľúbiť, že my budeme garanciou toho, že v každej vláde, v ktorej budeme, sa budeme snažiť zastupovať tých obyčajných 5 miliónov ľudí, ktorí si nie vždy vedia pomôcť sami."

 

img

 

Dôvody, prečo Kiska vstúpil do politiky

Bývalý prezident SR a teraz už ako líder politickej strany, ktorá sa dostala do parlamentu, Andrej Kiska, hovoril o tom, prečo išiel do týchto parlamentných volieb. "Jediný dôvod, prečo som do politiky vošiel, bolo to, že som nevedel, kto by mal šancu poraziť Fica v prezidentských voľbách. Druhým motivátorom bolo pre mňa to, že nám hrozilo, že Smer bude vládnuť ďalej. A zase som si položil otázku, či tomu nemôžem pomôcť."

 

img

 

Pokiaľ vás zaujímajú ďalšie povolebné slová lídrov strán, dávame vám do pozornosti nasledujúce video.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies