Ropa aj spotová cena zlata vo štvrtok oslabili

NETKY.SK • 20 Február 2015, 08:49 • 2 min
Ropa aj spotová cena zlata vo štvrtok oslabili

NEW YORK/LONDÝN - Ceny ropy vo štvrtok klesli už druhý deň v rade. Negatívne ich totiž ovplyvnil stav zásob v USA.

slovakia

left justify in out

Podľa Federálneho úradu pre energetiku (EIA) sa americké zásoby ropy v minulom týždni zvýšili o 7,7 mil. barelov na rekordných 425,6 mil. barelov. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali, že zásoby americkej ropy stúpnu o 3,2 mil. barelov. Rast však neprekonal prognózu Amerického ropného inštitútu (API), podľa ktorého mali posilniť až o 14,3 mil. barelov.

 

Britská ropa Brent zlacnela o 32 centov na 60,21 USD za barel po tom, ako počas skoršieho obchodovania klesla až na 57,80 USD za barel. Ľahká americká ropa oslabila o 98 centov na 51,16 USD za barel.


Spotová cena zlata vo štvrtok najskôr pokračovala v raste z predchádzajúceho dňa. Neskôr ju však negatívne ovplyvnil americký dolár, ktorý voči euru posilnil. Na cenu zlata tiež vyvíjali tlak správy ohľadom návrhu Grécka na predĺženie dohody o úverovom programe. Grécko totiž vo štvrtok požiadalo o šesťmesačné predĺženie dohody o medzinárodnom úverovom programe a zaviazalo sa, že uzná všetky svoje dlhy a nepodnikne jednostranné kroky, ktoré by ohrozili dohodnuté fiškálne ciele. Nemecké ministerstvo financií však tento návrh odmietlo. Spotová cena zlata do 19:22 GMT klesla o 0,4 % na 1 207,95 USD za uncu. Aprílové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy však zdraželi o 7,40 USD na 1 207,60 USD za uncu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies