Acylpyrinu sa po očkovaní radšej vyhnite, odporúča to Slovenská lekárnická komora

NETKY.SK • 12 Apríl 2021, 15:34 • 2 min
Acylpyrinu sa po očkovaní radšej vyhnite, odporúča to Slovenská lekárnická komora

Slovenská lekárnická komora považuje za potrebné informovať širokú verejnosť o nevyhnutnosti rešpektovať pri odporúčaniach akejkoľvek liečby indikácie schválené príslušnou liekovou autoritou a uvedené v Súhrne charakteristických vlastností lieku. Uvádza tak v tlačovej správe.

slovakia

left justify in out

"Vzhľadom k prebiehajúcemu očkovaniu proti ochoreniu Covid-19 sa rôznymi formami a spôsobmi objavujú informácie a odporúčania zvládnutia možných nežiaducich účinkov po podaní očkovacej látky," uvádzaja lekárska komora. 

 

Nie je to však v súlade s oficiálnym stanoviskom Európskej liekovej agentúry ani so žiadnym iným spôsobom publikovaným vedeckým odporúčaním. Komora preto takéto experimentálne podávanie lieku dôrazne neodporúča. Žiada svojich členov, farmaceutov verejných lekární, aby v tomto duchu poskytovali odborné konzultácie prípadným záujemcom o tento liek v uvedenej „indikácii“.

 

TLAČOVÁ SPRÁVA PRI ODPORÚČANÍ UŽÍVANIA LIEKOV JE POTREBNÉ REŠPEKTOVAŤ AKTUÁLNE ODBORNÉ POZNATKY Slovenská lekárnická...

Uverejnil používateľ Slovenská lekárnická komora Piatok 9. apríla 2021

 

Komora tiež uvádza, že v uvedenej dávke sa kyselina acetylsalicylová odporúča podávať iba v opodstatnených prípadoch – zvýšená telesná teplota, bolesť, zápal a iba u pacientov, u ktorých nie je takáto liečba kontraindikovaná. Liek je rizikový u pacientov pri akútnej vredovej chorobe žalúdka alebo dvanástnika, pri bronchiálnej astme a pri krvácavých stavoch.


Antiagregačné pôsobenie kyseliny acetylsalicylovej je dokázané v dávkach, ktoré sú na Slovensku registrované v liekoch s obsahom 30 mg a 100 mg tohto liečiva. „Avšak rovnako, ako nie je dávka 500 mg kyseliny acetylsalicylovej určená na prevenciu vzniku krvných zrazenín, tak ani tieto nižšie dávky nie sú žiadnou vedeckou, či liekovou autoritou odporúčané na použitie v rámci samoliečenia potenciálnych komplikácií po očkovaní súvisiacich so zrážanlivosťou krvi a množstvom krvných doštičiek,“ uzavrela SLeK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies