Roma Spirit 2016 pozná svojich laureátov

NETKY.SK • 1 December 2016, 15:47 • 2 min
Roma Spirit 2016 pozná svojich laureátov

BRATISLAVA - Po ôsmy raz oceňovanie Roma Spirit spojilo ľudí, ktorých srdce bije v rovnakom rytme bez ohľadu na etnicitu, vierovyznanie či spoločenské postavenie. Rómsky duch ocenil tých, ktorí bez predsudkov prispievajú k tomu, aby bol svet lepším. TASR o tom dnes informoval Vladimír Čabák z Nadácie otvorenej spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Laureátov z 21 finálových nominácií vybrala medzinárodná odborná porota. Prvýkrát bolo odovzdané ocenenie v kategórii Kultúra, ktoré si prevzal Miloš Rác, za umelecké stvárnenie života rómskej komunity prostredníctvom maľby, kresby a sochárskeho umenia.

 

Ocenenie Roma Spirit 2016 si odniesli v kategórii Mimovládna organizácia občianske združenie Komunitné centrum menšín z Veľkého Krtíša. Porota ocenila ich aktivity súvisiace so správou a zvyšovaním kvality bývania pre sociálne znevýhodnených občanov angažovaním domovníkov z radov obyvateľov bytových domov. V kategórii Médiá ocenenie získala kampaň združenia Ľudia proti rasizmu - Zastavme šírenie nenávisti na internete, za online mediálne aktivity odmietajúce nenávistné postoje voči menšinám a Rómom i poukazujúca na nebezpečenstvá radikalizácie a extrémizmu v spoločnosti.

 

V kategórii Osobnosť patrí ocenenie pedagogičke Eve Gašparovej. Porota ocenila jej celoživotnú prácu a aktivity venované rozvoju rómskeho jazyka a vzdelávaniu v rómskom jazyku na Slovensku.

V kategórii Obec a mesto získala ocenenie obec Hlinné, ktorá realizáciou projektov zlepšujúcich oblasť bývania, vzdelávania a zdravia dlhodobo pozdvihuje sociálny status rómskej komunity a podporuje spoločenskú inklúziu.

 

V kategórii Spoločnosť, organizácia a zamestnávateľ dostalo ocenenie Roma Spirit 2016 súkromné gymnázium Zefyrína Jimenéza Mallu z Kremnice, za vytváranie podmienok pre inkluzívny prístup výchovy a vzdelávania uplatňovaním princípu pestovania hrdosti na rómsku národnosť. Porota Čin roka sa rozhodla oceniť Marcela Šaňa starostu Luníka IX, za angažovanosť a koordináciu vlny solidarity, mimoriadnej humanitárnej aktivity a pomoci pre postihnuté rodiny pri požiaroch na Luníku XI, v osade Mašličkovo.

 

Vyhlasovateľmi 8. ročníka Roma Spirit 2016 sú Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), RTVS a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Slávnostné odovzdávanie ocenení sa uskutočnilo v nedeľu (27. 11.) v budove Slovenského rozhlasu v Bratislave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies