Rokovania štyroch centrálnych bánk môžu mať kľúčový význam pre svet

NETKY.SK • 3 November 2010, 08:20 • 2 min
Rokovania štyroch centrálnych bánk môžu mať kľúčový význam pre svet

Rokovania štyroch centrálnych bánk môžu mať kľúčový význam pre svet

slovakia

left justify in out

Oddnes do piatku (5.11.) budú zasadať menové rady štyroch kľúčových centrálnych bánk sveta - americkej, japonskej, eurozóny a britskej.
      Analytici predpokladajú, že ich rozhodnutia budú ovplyvňovať finančný sektor a globálnu ekonomiku dlhé mesiace a možno aj roky.
      Rokovania centrálnych bánk sa budú konať na pozadí rastúcich obáv z vypuknutia menovej vojny, rastu inflácie a cenovej bubliny.
      Dnes sa začalo dvojdňové rokovanie Federálneho výboru pre operácie na voľnom trhu (FMOC) americkej centrálnej banky (Fedu). Vo štvrtok (4.11.) bude rokovať vedenie Európskej centrálnej banky (ECB), v Londýne zasadne vedenie Anglickej banky. Vo štvrtok a piatok bude rokovať o menovej a peňažnej politike vedenie japonskej centrálnej banky.  
      Nemecký Financial Times Deutschland dnes napísal, že Fed stojí pred rozhodnutím, ktoré bude zrejme najdôležitejšie za posledných niekoľko desaťročí. Ak sa Fed rozhodne enormne zvýšiť masu peňazí v obehu, bude to krok do neznáma. Kritici tvrdia, že toto opatrenie bude zbytočné. Americké koncerny sedia na hotovosti bilión dolárov (713,37 miliardy eur) a nikto nikde nepozoruje, že by dochádzalo k úverovej núdzi. Kritici ďalej tvrdia, že rozhodnutie naruší nezávislosť Fedu a povedie k silnému rastu cien komodít na svetovom trhu a k citeľnému vzostupu inflácie.
      Analytici očakávajú, že v prípade uvoľnenia americkej peňažnej politiky, ktorá sa prejaví nákupom štátnych dlhopisov asi za 500 miliárd USD, najsilnejšie zareagujú práve Japonci.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies