Rok po sérii koordinovaných teroristických útokov v Paríži vzdalo dnes Francúzsko týmto obetiam poctu

NETKY.SK • 13 November 2016, 12:49 • 2 min
Rok po sérii koordinovaných teroristických útokov v Paríži vzdalo dnes Francúzsko týmto obetiam poctu

PARÍŽ - Rok po sérii koordinovaných teroristických útokov v Paríži, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a stovky ďalších zranených, vzdalo dnes Francúzsko týmto obetiam poctu. Píše o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Predpoludním odhalil francúzsky prezident Francois Hollande pamätnú tabuľu na národnom štadióne Stade de France na severoparížskom predmestí Saint-Denis, kde sa 13. novembra 2015 odpálili traja samovražední útočníci.
Na tabuli je meno okoloidúceho, ktorý bol zabitý pri jednom z výbuchov. V priebehu dnešného dňa budú podobné pamätné dosky odhalené ešte na ďalších piatich miestach, kde sa vlani v ten deň uskutočnili útoky.


Na spomienkových akciách sa okrem Hollanda zúčastňuje aj parížska starostka Anne Hidalgová a Didier Paillard, starosta štvrte Saint-Denis, kde francúzska polícia neskôr objavila a zatkla niektorých atentátnikov.


K ďalším pamätným miestam, kde sa dnes konajú pietne spomienky na 13. november 2015, patria reštaurácie a bary Carillon, Petit Cambodge, Bonne Biere, Comptoir Voltaire a Belle Equipe a hudobná sieň Bataclan, ktorú v sobotu večer svojím koncertom na počesť obetí znovuotvoril britský spevák Sting.


K vlaňajším násilným incidentom vo francúzskej metropole sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS). Útoky odôvodnila ako odvetu za politiku Francúzska na Blízkom východe a jeho vojenskú angažovanosť v Iraku a Sýrii, ako aj za urážky proroka Mohameda.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies