Rok 2014 bude pre Bratislavu šetriaci, ale aj rozvojový

NETKY.SK • 15 Január 2014, 14:05 • 2 min
Rok 2014 bude pre Bratislavu šetriaci, ale aj rozvojový

BRATISLAVA – Rok 2014 bude pre mesto Bratislava rozvojový, ale naďalej aj šetriaci a ozdravný. Ako dnes na tlačovej konferencii uviedol bratislavský primátor Milan Ftáčnik, mesto musí naďalej splácať staré dlhy a ozdravovať financie, pripravených však majú viacero projektov v oblasti dopravy, mesto sa chce viac starať aj o zeleň či riešiť sociálne otázky.

slovakia

left justify in out

Prioritou roku 2014 pre mesto je realizácia dopravných projektov, ktoré doteraz len pripravovali. Oprava v tomto roku čaká električkovú trať v Dúbravke. Trať na Dúbravskej radiále plánuje mesto opraviť za 12 miliónov eur, práce plánujú ukončiť do jesene. Približne v rovnakom čase by sa mohla vrátiť električka aj na Hlavnú stanicu. Túto trať podľa primátora zrekonštruujú v dvoch častiach. Časť od Radlinského po Ministerstvo financií SR plánuje mesto zrekonštruovať trvalo. Na túto modernizáciu prispeje Európska únia. Druhú časť, od Ministerstva financií SR po Hlavnú stanicu plánujú podľa Ftáčnika zatiaľ opraviť dočasne, tak, aby tam na jeseň už mohli premávať električky. Túto opravu zaplatí mesto a podľa Ftáčnika záujem prispieť k oprave má aj investor projektu Predstaničné námestie, spoločnosť Transprojekt. Medzi dopravnými projektmi je i budovanie trolejbusovej trate na Trenčianskej za 550-tisíc eur a na Gaštanovej, ktorá bude stáť 280-tisíc eur. Mesto ďalej pokračuje aj s rekonštrukciou Starého mosta, ktorý je od 2. decembra 2013 uzavretý a pracovníci v súčasnosti demontujú starú konštrukciu mosta. 

Bratislavčania sa v tomto roku môžu tešiť aj na nové trolejbusy, ktoré Dopravný podnik Bratislava obstarával v minulom roku. Prvé z osemdesiatich nových trolejbusoch by sa na cestách mohli objaviť už vo februári. Na cestách by koncom roka mohli pribudnúť aj nové autobusy, ich nákup schválili koncom roka 2013 bratislavskí mestskí poslanci. „Reálne vysúťažiť, vyrobiť autobusy je možné až v priebehu roka,“ priblížil Ftáčnik. Mesto bude v roku 2014 rozvíjať aj cyklistickú dopravu. Do ďalších úsekov cyklotrás plánujú investovať 270-tisíc eur. Podľa primátora by v tomto roku mohli začať budovať aj dlho diskutovanú cyklotrasu na Devínskej ceste. Do letnej sezóny plánuje mesto sprevádzkovať i mestskú požičovňu bicyklov. 

Okrem dopravy plánuje bratislavská samospráva rozvíjať aj kvalitu života v meste, riešiť plánujú aj sociálne otázky či viac sa starať o zeleň. Podľa primátora mesto tento rok plánuje dokončiť nájomný dom na Čapajevovej ulici v Petržalke. Výstavba nájomného domu bude stáť 2,8 milióna eur a mesto ho financuje z vlastných peňazí, z fondu rozvoja bývania. Výstavba nájomných bytov v Bratislave by mala podľa primátora Ftáčnika pokračovať aj na iných miestach. Mesto plánuje v roku 2014 zrekonštruovať aj dom Pri Habánskom mlyne. Dnes je z neho ubytovňa, mesto ho chce prerobiť na nájomný dom. 

Bratislavská samospráva plánuje v budúcom roku investovať peniaze aj do podpory mnohodetných rodín a seniorov. Postarať sa chcú aj o zeleň. Revitalizácia čaká bratislavský Horský park, kde mesto plánuje opraviť osvetlenie a revitalizovať tento priestor. Samospráva plánuje pokračovať aj vo výmene reklamných panelov v stredových pásoch ciest za stromy. Podobný projekt už vlani spravili na Bajkalskej. Bojovať budú naďalej i s čiernymi skládkami, kde chcú spolupracovať s dobrovoľníkmi i mestskými časťami. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies