Národné prírodopisné múzeum v Paríži vystaví unikátne kúsky meteoritu

NETKY.SK • 31 Máj 2023, 20:0 • 2 min
Národné prírodopisné múzeum v Paríži vystaví unikátne kúsky meteoritu

PARÍŽ - Národné prírodopisné múzeum (MNHN) v Paríži plánuje od štvrtka vystaviť niekoľko kusov meteoritu, ktorý nedávno dopadol na severe krajiny.

slovakia

left justify in out

Národné prírodopisné múzeum (MNHN) v Paríži plánuje od štvrtka vystaviť niekoľko kusov meteoritu, ktorý nedávno dopadol na severe krajiny. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

 

Najväčší kus váži 175 gramov a zvonka je zväčša pokrytý tmavou vrstvou. Časti meteoritu budú pridané do zbierky s názvom "Poklady Zeme" v novej vitríne. Toto nebeské teleso, ktoré údajne vzniklo v rovnakom čase ako slnečná sústava pred približne 4,6 miliardami rokov, dopadlo v polovici februára neďaleko mesta Dieppe v Normandii. O niekoľko dní neskôr našli vedci a amatérski nadšenci prvé kusy. Celkovo narazili na približne tucet kúskov meteoritu.

 

Podľa predstaviteľov MNHN bol dopad meteoritu zriedkavým javom, pretože vedci objavili tento objekt s veľkosťou približne jeden meter len niekoľko hodín pred jeho nárazom. Meteorit je teleso, ktoré vznikne po dopade meteoroidu na Zem alebo na iné kozmické teleso s pevným povrchom. Meteoroid je relatívne malý fragment v slnečnej sústave. Po jeho vstupe do zemskej atmosféry dochádza k svetelnému úkazu, ktorý sa nazýva meteor. Ak nejaká časť meteoru vydrží celú cestu dolu na zemský povrch, nazýva sa meteorit. MNHN bolo oficiálne založené v roku 1793 počas Francúzskej revolúcie. Jeho základy však spočívajú už v staršej Kráľovskej botanickej záhrade založenej kráľom Ľudovítom XIII. v roku 1635.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona