Rojko oznámil širšiu nomináciu Sloveniek na rok 2016

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 15:48 • 2 min
Rojko oznámil širšiu nomináciu Sloveniek na rok 2016

BRATISLAVA - Tréner slovenskej ženskej volejbalovej reprezentácie Marek Rojko oznámil širšiu 25-člennú nomináciu na rok 2016.

slovakia

left justify in out

V prvej časti sezóny budú Slovenky premiérovo štartovať v Európskej lige (máj, jún), v druhej časti (august, september) na nich čaká kvalifikácia o postup na majstrovstvá Európy 2017. V realizačnom tíme nastala oproti minulému roka zmena na poste asistenta, Ľubomíra Petráša nahradil Ondrej Spišák.

Vo výbere figuruje 18 volejbalistiek zo zahraničných súťaží a sedem hráčok (z toho päť z majstrovskej Slávie EU Bratislava) zo slovenskej extraligy. V širšej nominácii je päť nových tvárí vrátane 15-ročnej smečiarky Slávie Karolíny Fričovej a 16-ročnej univerzálky Karin Šunderlíkovej z ŠŠK Bilíkova. Premiérovo sa do nominácie do seniorskej reprezentácie dostali aj Lucia Mikšíková, Monika Šmitalová a Monika Doležajová.

"Širšia nominácia je na celú sezónu s tým, že každý post je zdvojený či strojený. Z tejto skupiny vyberieme 16 hráčok do prípravy pre Európsku ligu a následne na základe prvého bloku nominujeme hráčky na druhý blok pred kvalifikáciou o postup na majstrovstvá Európy," povedal tréner Rojko a priblížil zmenu na poste asistenta: "Spolupráca s Ľubom Petrášom bola veľmi dobrá a bol obojstranný záujem o jej pokračovanie, ale znemožnili mu to klubové povinnosti v Prostějove. Obzerali sme sa preto po náhrade a vybrali sme Ondreja Spišáka. Je to skúsený tréner, ktorý viedol juniorskú reprezentáciu, pôsobil v COP Nitra, v Spišskej Novej Vsi, ktorú doviedol do finále extraligy a má za sebou aj zahraničné pôsobenie v Nemecku. Navyše, rozumieme si aj po ľudskej stránke a verím, že to bola dobrá voľba."

Prípravu na Európsku ligu začnú Slovenky v piatok 13. mája v Púchove a od 26. do 29. mája odohrajú tri prípravné zápasy v Maribore proti domácemu Slovinsku. Prvý turnaj A-skupiny Európskej ligy je na programe od 3. do 5. júna v Poľsku, druhý v termíne 17. - 19. 6. v Albánsku. Okrem Poľska a Albánska je súperom Slovenska v základnej skupine aj Bielorusko. V Európskej lige 2016 sa predstaví celkovo 12 tímov. "Mali sme dohodu s vedením federácie, že nám vytvorí adekvátny zápasový medzinárodný program, čo sa naplnilo. Myslím, že do Európskej ligy patríme a zápasová prax môže výkonnosť družstva posunúť smerom nahor. V priebehu sezóny odohráme viac ako 20 zápasov a takýto program spĺňa parametre volejbalovo silných krajín," dodal Rojko.

V nominácii figuruje aj bývalá úspešná mládežnícka reprezentantka SR Karin Palgutová, ktorá posledné štyri roky študovala a hrala volejbal v USA na Univerzite St. John´s. "Kaja má za sebou úspešné pôsobenie v juniorskej reprezentácii aj v kluboch. Hrala európske poháre a bojovala o majstrovské tituly. Počas jej pôsobenia v USA sme boli v kontakte a po ukončení štúdia sa vracia do Európy, kde chce ďalej pokračovať na profesionálnej úrovni. Zmenila si letenky, aby stihla prísť na začiatok prípravy, čo signalizuje, že má veľký záujem. Isté miesto nemá, musí sa o neho pobiť a uvidíme ako na tom bude v konfrontácii s inými hráčkami," priblížil kouč Slovenska a k novým tváram vo výbere dodal: "Mojou filozofiou je nominovať hráčky, ktoré počas sezóny majú výkonnosť, alebo ju potvrdzovali dlhšie, ale nedostali ešte šancu, čo je príklad Šmitalovej. Do tímu som vyberal aj hráčky s určitým zadaním. Mám zásadu, že v širšej nominácii by mali byť najlepšie mladé hráčky a preto som vybral Mikšíkovú, ktorá druhý rok potvrdzuje líderskú pozíciu v Slávii. Najmladšími hráčkami v nominácii sú juniorské reprezentantky Fričová a Šunderlíková, ktoré absolvujú na prelome augusta a septembra domáce majstrovstvá Európy v Nitre a budú sa koncentrovať práve na tento dôležitý turnaj. Z hľadiska motivácie si nomináciu do seniorskému tímu zaslúžili, chcem dať hráčkam na Slovensku signál, že pri dobrej výkonnosti majú šancu dostať sa do reprezentácie," doplnil Rojko. V prvej polovici sezóny nemôže tréner SR rátať so skúsenou blokárkou Veronikou Hrončekovou z nemeckého Schwerinu, ktorá má problémy s kolenom a navyše má aj študijné povinnosti, pre štúdium nebude k dispozícii ani libero Lucia Nikmonová zo švajčiarskeho Schaffhausenu. "S oboma som bol v kontakte a ich rozhodnutia rešpektujem. V lete by sa mali k tímu pripojiť," dodal Rojko. Zo skúsenejších hráčok sa na zozname neobjavila minuloročná kapitánka Martina Noseková. "S Maťou sme sa dohodli, že sa po ťažkej sezóne potrebuje dať zdravotne do poriadku a momentálne zvažuje ďalšie pokračovanie svojej kariéry. Minulý rok bol reprezentačný blok podstatne kratší, teraz by to bolo na ňu veľa," vysvetlil kouč Sloveniek.

Po premiére v Európskej lige čaká na Slovenky v septembri boj o postup na majstrovstvá Európy 2017, ktoré sa uskutočnia v Azerbajdžane a Gruzínsku. V II. fáze kvalifikácie sa Slovenky stretnú v D-skupine s Chorvátskom, Portugalskom a Izraelom. Prvý turnaj sa uskutoční od 15. do 19. septembra v Portugalsku a druhý od 22. do 25. septembra v Chorvátsku. Priamo na záverečný turnaj ME postúpi víťaz skupiny, tím na druhom mieste ešte dostane šancu v barážovej III. fáze kvalifikácie. "Tretie kolo kvalifikácie sa uskutoční týždeň po druhom turnaji, čo je novinka, pretože v minulosti sa to hralo až na ďalší rok. Program je náročný a aj preto sme spravili širšiu nomináciu," povedal Rojko. Prípravu na kvalifikáciu ME začne slovenský tím na začiatku augusta a v rámci nej sa predstaví v Maďarsku na kvalitne obsadenom turnaji Savaria Cup, odohrá tiež zápasy v Poľsku a doma so Slovinskom v Poprade. Na ME štartovali slovenské volejbalistky naposledy v roku 2009.

Širšia 25-členná nominácia slovenskej ženskej volejbalovej reprezentácie na rok 2016:
Nahrávačky: Katarín Dudová (VK UP Olomouc/ČR), Barbora Koseková (VK Slávia EU Bratislava), Lucia Růžičková (SVS Post Schwechat/Rak.)
Smečiarky: Nikola Radosová (BKS Bielsko-Biala/Poľ.), Dominika Drobňáková, Erika Salanciová (obe Volley Stars Thüringen/Nem.), Karin Palgutová (Univerzita St. John´s/USA), Miroslava Kuciaková (Ladies in Black Aachen/Nem.), Lucia Mikšíková, Romana Hudecová, Karolína Fričová (všetky VK Slávia EU Bratislava), Miroslava Kijaková (AO Thera/Gréc.), Veronika Richweissová (Volley project UKF Nitra)
Blokárky: Jaroslava Pencová (Lokomotiv Baku/Azer.), Veronika Hrončeková (SC Schwerin/Nem.), Michaela Abrhámová (Saint-Raphaël/Fr.), Simona Kóšová (Ladies in Black Aachen/Nem.), Nina Herelová (VK Agel Prostějov/ČR), Monika Šmitalová (LKS Lodž/Poľ.)
Univerzálky: Tatiana Crkoňová (Ladies in Black Aachen/Nem.), Paula Kubová (VK UP Olomouc/ČR), Karin Šunderlíková (ŠŠK Bílikova Bratislava)
Liberá: Dominika Valachová (Ladies in Black Aachen/Nem.), Lucia Nikmonová (VC Kanti Schaffhausen/Švaj.), Monika Doležajová (VK Slávia EU Bratislava)

Realizačný tím:
Hlavný tréner: Marek Rojko, asistent trénera: Ondrej Spišák, tím manažér: Mikuláš Ortutay, lekár: Igor Prekop, masérka: Daniela Chymičová, štatistik: Lukáš Miček

Predbežný program Sloveniek na rok 2016:
13. mája: začiatok prípravy na Európsku ligu (Púchov)
26. - 29. mája: prípravné zápasy v Maribore proti Slovinsku
3. - 5. júna: 1. turnaj A-skupiny Európskej ligy v Poľsku
17. - 19. júna: 2. turnaj A-skupiny Európskej ligy v Albánsku
približne 8. augusta: začiatok prípravy na kvalifikáciu ME 2017 (Púchov)
august - september: Savaria Cup v Maďarsku, prípravné zápasy v Poľsku a doma so Slovinskom (Poprad)
15. - 18. septembra: 1. turnaj II. fázy kvalifikácie ME 2017 v Portugalsku
22. - 25. septembra: 2. turnaj II. fázy kvalifikácie ME 2017 v Chorvátsku



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies