Zákon o pomoci tehotným ženám vyburcoval časť občianskej spoločnosti. Čo žiadajú?

NETKY.SK • 28 Október 2021, 12:58 • 2 min
Zákon o pomoci tehotným ženám vyburcoval časť občianskej spoločnosti. Čo žiadajú?

BRATISLAVA - Zástupcovia občianskej spoločnosti a mimovládnych organizácií žiadajú poslancov Národnej rady (NR) SR, aby podporili zákon. V otvorenom liste poukázali na to, že na Slovensku máme skúsenosti s poskytovaním pomoci pri nečakanom tehotenstve. Vítajú aj zavedenie tzv. utajeného tehotenstva.

slovakia

left justify in out

V liste zmieňujú, že rozhodovanie tehotných matiek v núdzi nie je vždy jednoduché. Tvrdia, že neraz svoj postoj zmenia. „Veľmi im pomôže, keď dostanú kvalitné a komplexné informácie o rizikách umelého potratu, o možnostiach sociálnej podpory zo strany štátu, o možnostiach bývania, o pomoci zo strany pomáhajúcich organizácií či o možnostiach liečby postihnutia dieťaťa.“

 

img

 

Práve zavedenie utajeného tehotenstva by podľa ich názoru mohlo pomôcť mladým matkám na čas opustiť svoju školu, prípadne prácu, aby sa v prípade potreby ukryli pred okolím. „Niekedy dokonca zmenia svoj pôvodný zámer a uvedomia si, že sa o dieťa vedia postarať. No možnosť utajiť tehotenstvo im pomôže prekonať bariéru, ktorej sa tak boja.“

 

Prečítajte si tiež: Poslanci riešili potraty a pomoc tehotným ženám. Rozhodne hlasovanie

 

Zdôraznili, že legislatívny návrh umožňuje získavanie potrebných informácií o situáciách, v ktorých sa matky v núdzi nachádzajú, aby im bolo možné ešte adresnejšie a účinnejšie pomáhať. Pripomenuli, že obsahuje viacero sociálnych opatrení zameraných na pomoc rodinám s deťmi, ako je zabezpečenie sociálnej starostlivosti pre všetky tehotné matky, zvýhodnenie pri kúpe auta či pomoc pri narodení dieťaťa.

 

img

 

Taktiež niektorým médiám vyčítajú, že sa uchyľujú „k nevyváženej a manipulatívnej kampani, keď novelu účelovo a ideologicky prezentujú ako obštrukciu voči ženám“. Tvrdia, že ženám dáva väčší priestor na rozhodnutie a tiež sociálnu a finančnú pomoc. Pod otvorený list sa podpísali napríklad Patrik Daniška z Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku, Anton Chromík z Aliancie za rodinu, rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku Jaroslav Demko, viacerí lekári, pedagógovia, vysokoškolskí pedagógovia, novinári či matematici.

 

 

Parlament začiatkom októbra posunul do druhého čítania novelu zákona o pomoci tehotným ženám, ktorú predložila Anna Záborská (OĽaNO) spolu so skupinou poslancov. Ak zákon prejde, predĺži lehotu zo 48 na 96 hodín, počas ktorej si ženy majú premyslieť svoje rozhodnutie. Zároveň by napríklad zaviedol nárok na osobitný príspevok pri narodení dieťaťa s ťažkým zdravotným postihnutím vo výške 3 000 eur, plný príspevok pri narodení aj štvrtého dieťaťa, zaviedol inštitút utajeného tehotenstva či tzv. kočíkovné v plnej výške aj pre štvrté dieťa v rodine. Hlasovanie si vyslúžilo kritiku od Jany Bittó Cigánikovej (SaS), podľa ktorej ženy vedia rozmýšľať aj samé a nepotrebujú k tomu zákon. 

 

Možno vás zaujme: Návrh Anny Záborskej, ktorého cieľom je sťažiť prístup žien k interupciám, už riešia v europarlamente!

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies