AKTUALIZÁCIA: Heger a Mikulec navštívili Handlovú. Sú pripravení pomôcť

NETKY.SK • 16 Jún 2022, 07:10 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Heger a Mikulec navštívili Handlovú. Sú pripravení pomôcť

BRATISLAVA – Nočný požiar v Handlovej si vyžiadal štyri obete. Informuje o tom trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti. Mesto vyhlásilo v súvislosti s nočným požiarom mimoriadnu situáciu.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 21:38 

 

Vláda SR, ako i rezorty sú pripravené pomôcť ľuďom, ktorých v noci na štvrtok zasiahol tragický požiar v bytovom dome na Okružnej ulici v Handlovej. Vo štvrtok večer to uviedol v Handlovej premiér Eduard Heger (OĽaNO).

 

„Je to tragédia, pretože požiar si vypýtal štyri obete na životoch. Jeden chlapček zostal sirotou a jedno dievčatko prišlo o svoju mamu,“ zdôraznil Heger.

 

 

Predseda vlády SR sa zároveň poďakoval všetkým zložkám, ktoré zasahovali, aj z výpovedí ľudí podľa neho vidia, že to zvládli veľmi dobre, promptne zasiahli a boli schopné evakuovať všetkých obyvateľov, a hlavne uhasiť požiar v rýchlom čase. „Takmer 120 ľudí z tejto bytovky musí byť zatiaľ vysťahovaných, je to zrejme otázka niekoľkých týždňov, kým sa budú môcť vrátiť. Aj z hľadiska rekonštrukcií a opráv, ktoré tam budú musieť byť a kontroly, aby to tam bolo bezpečné, keďže došlo aj k poškodeniu vodných 'stúpačiek',“ priblížil.

 

img

 

Premiér prišiel podľa svojich slov vyjadriť plnú podporu primátorke a samotným obyvateľom, deklaroval, že rezorty urobia všetko, čo bude v ich silách. „Či už dodatočnými ubytovacími kapacitami pre ľudí, ktorí musia byť vysťahovaní, alebo prípadnou finančnou pomocou, ktorá musí byť najskôr vyčíslená, alebo taktiež akoukoľvek psychologickou pomocou pre ľudí postihnutých požiarom,“ dodal a zároveň vyjadril ľútosť nad udalosťou.

 

Úprimnú sústrasť pozostalým vyjadril i minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO). Zároveň poďakoval záchranným zložkám, ktoré v súčinnosti s Policajným zborom a mestskou políciou boli schopné evakuovať veľmi veľa ľudí. „Vďaka ich včasnému zásahu a koordinovanej činnosti môžem povedať, že bolo viacero ľudí zachránených,“ vyzdvihol šéf rezortu vnútra.

 

 

Pripomenul, že polícia v súvislosti s požiarom začala trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia a policajti zabezpečujú neodkladné procesné úkony. Zložky podľa neho budú poskytovať súčinnosť tak, aby udalosť čo najskôr vyšetrili, spravili rekonštrukčné a sanačné práce a obyvatelia sa tak mohli čo najskôr vrátiť do svojich obydlí.

 

Požiar, ku ktorému došlo v noci na štvrtok v bytovom dome na Okružnej ulici si vyžiadal 4 obete na životoch, na jeho následky zomrel manželský pár vo veku 46 a 48 rokov a dve ženy vo veku 40 a 65 rokov. Zranenia utrpelo ďalších 5 ľudí. Dvaja sú hospitalizovaní v bojnickej nemocnici. Mesto poskytlo požiarom zasiahnutým obyvateľom pomoc a dočasné útočisko, zároveň vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Na pomoc ľuďom zriadilo i transparentný účet, dodala primátorka Silvia Grúberová.

 

Aktualizácia 11:30

 

„Súčinnosť záchranným zložkám poskytovali priamo na mieste i členovia krízového štábu mesta, zamestnanci mesta a mestských organizácií, ktorí rovnako pomáhali požiarom zasiahnutým obyvateľom,“ uviedla primátorka Silvia Grúberová. K tragickej udalosti podľa nej došlo v bytovom dome v súkromnom vlastníctve, ktorý má 55 bytov, býva tam približne 120 obyvateľov, keďže tam nemá každý trvalý pobyt, ich počet môže byť vyšší.

 

„Obyvatelia sa v tomto čase v bytovom dome nemôžu zdržiavať. Časť evakuovaných obyvateľov sme presunuli do hotspotu, ktorý máme zriadený v súčinnosti s Okresným úradom v Prievidzi a Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK) v priestoroch bývalej telocvične. Hotspot využili obyvatelia, ktorí nemali kam ísť,“ priblížila primátorka.

 

img

 

V hotspote ľuďom podľa nej poskytli neodkladnú pomoc, lôžko, deky, potraviny či teplý nápoj. „Naše sociálne pracovníčky v spolupráci s intervenčným tímom polície s každým obyvateľom prerokovávali situáciu, keďže niektorí potrebovali lieky, prípadne im bolo potrebné zabezpečiť niečo iné,“ ozrejmila s tým, že tím zasahoval od skorých ranných hodín. „Momentálne monitoruje situáciu v súvislosti s ďalšou pomocou pre obyvateľov, ktorí majú, prípadne nemajú kam ísť. O týchto sa dlhodobejšie postaráme,“ ozrejmila primátorka.

 

Samospráva podľa nej bude čakať na odborno-technické posúdenie objektu a bytov. „Mesto zriaďuje aj transparentný účet na pomoc obyvateľom panelového domu. Finančnú pomoc poskytneme aj ako mesto. Súčinný je aj Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorý vie poskytnúť humanitárnu pomoc,“ dodala Grúberová.

 

img

 

Zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám a ďalším pozostalým obetí. V bojnickej nemocnici zostali hospitalizovaní dvaja ľudia, ktorí utrpeli otravu oxidom uhoľnatým. Požiar sa hasičom podarilo uhasiť o 3:30 h.

 

 

 

Aktualizácia 09:30

 

Požiar bytu na piatom poschodí domu hasičom nahlásili krátko pred 1:00 h, postupne sa cez stúpačky rozšíril o poschodie vyššie. „Po príchode jednotiek sa uskutočňovala takzvaná samoevakuácia obyvateľov. Hasiči naťahovali hadicové vedenie do inkriminovaného podlažia a za evakuácie ostatných obyvateľov začali s hasením bytov,“ opísal riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčíne Igor Šenitko.

 

img

 

Požiar podľa neho neprežili štyri osoby, ktoré sa nadýchali splodinami horenia, lekárske ošetrenie poskytli piatim ľuďom, z toho troch previezli záchranári do nemocnice. „Jeden dobrovoľný a jeden profesionálny hasič utrpeli drobné zranenia,“ doplnil. Troch zranených ľudí prijali v Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach.

 

„Jedného z pacientov, ktorý trpel dýchavičnosťou, sme normosaturovaného prepustili. Dvoch sme hospitalizovali na pľúcnom oddelení pre otravu oxidom uhoľnatým,“ uviedol pre TASR riaditeľ nemocnice Peter Glatz.

 

Evakuovaných obyvateľov, vrátane malých detí, podľa Šenitka za pomoci mesta umiestnili do náhradných priestorov, kde im psychologickú pomoc poskytovala skupina z Prezídia HaZZ. Na mieste podľa neho zasahovalo dovedna 38 hasičov so 17 kusmi techniky, z toho 15 boli príslušníkmi dobrovoľných hasičských zborov z Morovna, Nedožier-Brezian a Ráztočna.

 

Spôsobené škody predbežne odhadol krajský riaditeľ hasičov na približne 400 000 až 500 000 eur, uchránené vyčíslil na dva milióny eur. Situácia na mieste je podľa primátorky Silvie Grúberovej vďaka zasahujúcim zložkám stabilizovaná, udalosťou sa bude zaoberať krízový štáb mesta.

 

 

Pôvodná správa:

 

„Dnes v noci došlo v Handlovej k požiaru bytu na piatom poschodí bytového domu. Bohužiaľ, záchranári už nedokázali pomôcť štyrom osobám,“ uviedli policajti. Ostatných obyvateľov evakuovali.

 

img

 

Na mieste zasahovalo 18 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z Prievidze a Handlovej s 11 kusmi techniky, informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva HaZZ v Trenčíne.

 

 

 

 

Možno vás zaujme: Českí kriminalisti zasahovali na viacerých miestach, obvinili 11 ľudí vrátane námestníka primátora

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies