Rodičia klientov Čistého dňa chcú diskutovať s poslankyňou Blahovou

NETKY.SK • 9 December 2016, 11:18 • 2 min
Rodičia klientov Čistého dňa chcú diskutovať s poslankyňou Blahovou

GALANTA – Na otvorenú diskusiu o resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante vyzvali poslankyňu Národnej rady SR Natáliu Blahovú (SaS) rodičia klientov, ktorí sú tam umiestnení.

slovakia

left justify in out

S poslankyňou sa chcú stretnúť v čo najkratšom čase. Agentúru SITA o tom informovala zástupkyňa rodičov detí umiestnených v Čistom dni Monika Jánošková. Rodičia majú podľa nej pocit, že poslanci dávajú pred stretnutím s rodičmi prednosť vystúpeniam pred televíznymi kamerami.

 

Poslankyňa Natália Blahová vo štvrtok informovala o výsledkoch poslaneckého prieskumu Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny, ktorý sa týkal Čistého dňa. Poslanci sa podľa nej oboznámili s mnohými nečakanými informáciami. Počas návštevy ústredia práce boli informovaní, že v priebehu rokov 2014 – 2015 im bolo doručených päť podnetov súvisiacich s týmto resocializačným zariadením. V podnetoch sa sťažovali rodičia maloletých detí na zlé zaobchádzanie s deťmi, psychické a fyzické týranie, zákazy návštev rodičov v zariadení, hladovanie, nezabezpečovanie zdravotnej starostlivosti ani v akútnych prípadoch, strihanie vlasov za trest. Ústredie však podľa Blahovej vyslalo do zariadenia kontrolu až po prijatí posledného z podnetov od TV Markíza, ktorý obsahoval informácie o tom, že podľa svedkov prišlo v zariadení k sexuálnemu zneužitiu viacerých maloletých klientok.

 

Kauzu Čistý deň spustil pred tromi mesiacmi blog Natálie Blahovej o údajnom znásilnení klientky v zariadení. Blog bol publikovaný práve v čase, keď boli všetci klienti aj zamestnanci na terénnej terapii v Chorvátsku. Riaditeľ Čistého dňa Peter Tománek označil celú kauzu za dopredu pripravenú a vykonštruovanú, o pripravovanom zverejnení ho mala dopredu informovať matka jednej z klientok.

 

Poslankyňa Blahová prišla do resocializačného zariadenia osobne až 8. novembra v rámci poslaneckého prieskumu. Poslanec Erik Tomáš (Smer-SD) ju vtedy vyzval, aby sa celej komunite Čistého dňa ospravedlnila. Klienti zariadenia v búrlivej debate poslankyni vyčítali, že po zverejnení jej informácií im pokazila meno.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies