Rodičia by mali svojim deťom vysvetliť základné pravidlá cestnej premávky

NETKY.SK • 3 September 2014, 09:40 • 2 min
Rodičia by mali svojim deťom vysvetliť základné pravidlá cestnej premávky

BRATISLAVA - Skôr, ako pôjde dieťa prvýkrát do školy bez dozoru dospelých, musí vedieť, že na vozovku môže vstúpiť len vtedy, ak sa pozrie vľavo, potom vpravo a zasa vľavo, a len vtedy, ak sa nepribližuje automobil.

slovakia

left justify in out

Musí vedieť, že nesmie vstupovať na vozovku spomedzi zaparkovaných áut, cez cestu má zásadne prechádzať po priechode pre chodcov a najkratším smerom – kolmo. Musí vedieť, že na vozovku nesmie vstúpiť, keď svieti na semafore červený signál pre chodcov a tiež to, že je povinné umožniť električke plynulý prejazd. Upozornila na to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. 
      

"Je dôležité, aby rodičia svojim deťom vysvetlili základné pravidlá a aspoň niekoľko dôležitých dopravných značiek. Zároveň je užitočné, ak rodič prejde s dieťaťom celú trasu do školy tak, aby to neskôr zvládlo bez problémov aj samé. Ak si dieťa navykne chodiť určitou trasou, bude sa cítiť bezpečnejšie, pretože sa ľahšie orientuje v známom prostredí a spoľahlivejšie bude riešiť aj nepredvídané situácie v cestnej premávke," uviedla hovorkyňa. 
      

Aj vodiči podľa nej musia na začiatku školského roka zvýšiť pozornosť, pretože reakcie detí môžu byť po dlhých prázdninách oneskorené. Dodala, že vodiči sa musia snažiť najmä predvídať a taktiež sledovať situáciu hlavne v okolí zastávok, škôl a nákupných centier, kde je zvýšený pohyb chodcov, detí i starších ľudí. "Vodičom odporúčame v blízkosti priechodov pre chodcov znížiť rýchlosť. Chodci tým získajú dosť času, aby dokončili prechádzanie," povedala Baloghová. Ďalej upozornila, že situáciu v cestnej premávke treba pozorne sledovať a pokiaľ vodič vo vedľajšom jazdnom pruhu zníži rýchlosť a zastaví vozidlo pred priechodom pre chodcov, treba tiež okamžite zabrzdiť, aby všetci chodci mohli bezpečne prejsť cez cestu. 
      

Podľa hovorkyne musí byť dieťa v cestnej premávke zreteľne viditeľné, pretože k nešťastiam často dochádza preto, že vodiči deti na ceste jednoducho nezbadajú. "Rodičia môžu hroziace riziko znížiť tým, že budú svoje deti obliekať nielen pohodlne, ale i dostatočne pestro, prípadne opatria jeho odev, školskú tašku, topánky i čiapku reflexnými prvkami, aby vodič už z diaľky zbadal malého školáka a zvýšil svoju pozornosť," uzavrela hovorkyňa. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies