Takmer celý svet rázne odsudzuje vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine

NETKY.SK • 24 Február 2022, 08:10 • 2 min
Takmer celý svet rázne odsudzuje vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine

Vladimir Putin ohlásil vojenskú operáciu na Ukrajine. Krátko na to zazneli prvé výbuchy. Svet reaguje, Slovenska tiež.

slovakia

left justify in out

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár rázne odsudzuje vojenskú agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine ako suverénnemu štátu. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová. „Tento krok považuje za neprijateľný, neospravedlniteľný a bezprecedentný. Ide o hrubé porušenie medzinárodného práva a narušenie územnej celistvosti nášho suseda," uviedla hovorkyňa.

 

 

Minister hospodárstva a predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík zdôraznil, že Slovensko stojí za Ukrajinou. Vo svojom profile na sociálnej sieti zároveň poďakoval ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi (OĽaNO) a ministrovi zahraničných vecí Ivanovi Korčokovi (nom. SaS), že presadili obrannú dohodu so Spojenými štátmi americkými. „Radšej pár Amíkov na Sliači ako ruské rakety nad hlavou. Nikdy by som nebol povedal, že toto sa stane,“ napísal Sulík.

 

 

Vláda SR odsudzuje konanie ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho vlády. V súčinnosti so spojencami v NATO a Európskej únii bude pomáhať v sebaobrane Ukrajiny pred ruským agresorom a zasadzovať sa za zastavenie bojov. Premiér Eduard Heger o tom informuje na sociálnej sieti.

„Je to zo strany Ruska neospravedlniteľný barbarský čin, hrubé porušenie medzinárodného práva. Znova nám pred očami ožil ruský imperializmus v jeho agresívnej, militantnej podobe," uviedol Heger. Slovensko podľa jeho slov stojí pri ukrajinskom ľude.

 

 

Nastolenie mieru považuje za absolútnu prioritu. „Dnes však vieme, že je ho možné dosiahnuť len tým, že demokratické štáty budú mať voči diktatúram a despotom vojenskú prevahu a ich odvetné kroky za agresiu budú mať silný moment odstrašenia. Vláda ubezpečuje občanov na Slovensku, že spolu so spojencami v Severoatlantickej aliancii urobí všetky potrebné kroky na odvrátenie vojny, ktorá zasiahla nášho suseda," zhrnul Heger.

 

Rusko podľa ministra zahraničných vecí SR Ivana Korčoka (nominant SaS) hrubo porušuje medzinárodné právo, princípy Charty OSN a toto konanie je hrozbou pre európsku bezpečnosť.

„Rozhodne odsudzujem priamy vojenský útok Ruskej federácie na nášho suseda Ukrajinu. Na dnešnom mimoriadnom zasadnutí NATO budeme žiadať Alianciu o konzultáciu podľa článku štyri," vyhlásil Korčok s tým, že súčasná situácia si to vyžaduje.

 

 

Šéf slovenskej diplomacie zároveň oznámil, že je v permanentnom kontakte so slovenským veľvyslanectvom v Kyjeve. Všetci sú podľa slov ministra nateraz v bezpečí. „Ich ďalšie zotrvanie je koordinované s ostatnými štátmi Európskej únie," podotkol.

 

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) potvrdil, že vo štvrtok približne o štvrtej hodine ráno slovenského času sa začala masívna nevyprovokovaná vojenská operácia Ruskej federácie voči Ukrajine. Ako uviedol na sociálnej sieti, útok je realizovaný na mnohých miestach Ukrajiny.

 

 

„Všetky naše zodpovedné bezpečnostné zložky a ústavné orgány sú v kontakte. O ďalšom vývoji a prijímaných opatreniach budeme informovať v priebehu dňa," avizoval.

 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ostro odsúdila protiprávnu agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Ukrajinskému ľudu, ako aj vedeniu krajiny a prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vyjadrila plnú podporu a solidaritu. 

 

 

„Nádej tých, ktorí si mysleli, že Rusko sa uspokojí s vojenskou okupáciou častí Doneckej a Luhanskej oblasti, sa ukázala byť ilúziou," skonštatovala na sociálnej sieti prezidentka Čaputová. Pripomenula, že pred niekoľkými hodinami Ruská federácia napadla Ukrajinu a začala vojenskú inváziu, pričom ruské ozbrojené sily zasiahli aj zvyšok východnej Ukrajiny.

 

img

 

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz a britský premiér Boris Johnson vo štvrtok odsúdili vojenskú operáciu Ruska, ktorú v noci na štvrtok začalo vo východnej časti Ukrajiny. TASR prevzala informácie z agentúr AFP a DPA.

 

Scholz ruskú vojenskú operáciu označil za "evidentné porušenie" medzinárodného práva a "temný deň" pre Európu. Nemecko podľa jeho slov tento bezcharakterný čin odsudzuje. „Ukrajine a jej obyvateľom posielame našu solidaritu," povedal. Nemecký kancelár podľa svojho hovorcu hovoril ráno aj telefonicky s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorého uistil o "plnej solidárnosti Nemecka v tejto ťažkej hodine".

 

img

 

Johnson takisto odsúdil "strašné udalosti na Ukrajine". Ruský prezident Vladimir Putin podľa si podľa jeho slov "zvolil cestu krviprelievania a skazy tým, že začal tento nevyprovokovaný útok". Spojené kráľovstvo a jeho spojenci budú podľa Johnsona "reagovať rozhodne". Britský premiér dodal, že už hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

 

img

 

Ruský útok na Ukrajinu "otriasa základmi medzinárodného poriadku", vyhlásil vo štvrtok japonský premiér Fumio Kišida a ostro odsúdil vojenskú inváziu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Najnovšia ruská invázia otriasa základmi medzinárodného poriadku, ktorý nedovoľuje jednostranné pokusy zmeniť status quo," povedal Kišida novinárom po zasadnutí bezpečnostnej rady krajiny. „Dôrazne odsudzujeme Rusko. Budeme koordinovať úsilie s medzinárodným spoločenstvom vrátane Spojených štátov a budeme to rýchlo riešiť," dodal Kišida.

 

img

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok oznámil, že jeho spojenci budujú "koalíciu" proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Vyzval svet, aby prijal opatrenia, ktoré prinútia Moskvu zastaviť útok na Ukrajinu, informovala agentúra AFP. „Budujeme protiputinovskú koalíciu," napísal Zelenskyj na Twitteri po rokovaní s lídrami USA, EÚ, Británie, Nemecka a Poľska. „Svet musí prinútiť Rusko k mieru," dodal Zelenskyj.

 

Hnutie OĽaNO dôrazne odsudzuje ruskú nevyprovokovanú agresiu voči Ukrajine. Pripája sa k výzve, "aby vojnové besnenie, ktoré môže viesť k obrovskému ľudskému utrpeniu, Kremeľ okamžite zastavil"

 

S obrovským zármutkom sledujeme dianie na Ukrajine. Dôrazne odsudzujeme ruskú nevyprovokovanú agresiu voči Ukrajine a pripájame sa k výzve, aby vojnové besnenie, ktoré môže viesť k obrovskému ľudskému utrpeniu, Kremeľ okamžite zastavil. Nikto nemá právo pod akoukoľvek zámienkou napadnúť suverénnu krajinu, ktorá nechce nič iné, len žiť v slobode, mieri a prosperite," uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽaNO.

 

img

 

„Vyjadrujeme solidaritu s ukrajinskými občanmi a plne podporujeme úsilie demokratického medzinárodného spoločenstva o okamžité nastolenie mieru," doplnilo OĽaNO. Šéf parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽaNO) na sociálnej sieti odkázal, že stojíme pri Ukrajine.

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok ostro odsúdil vojenskú operáciu Ruska proti Ukrajine a zaviazal sa, že Paríž sa bude spolu so spojencami pokúšať tento konflikt ukončiť. Informovala o tom francúzska tlačová agentúra AFP. „Rusko musí okamžite ukončiť svoje vojenské operácie," napísal Macron na Twitteri a zdôraznil, že Rusko sa rozhodlo "viesť vojnu" na Ukrajine.

"Francúzsko stojí solidárne pri Ukrajine. Stojí pri Ukrajincoch a spolu s partnermi a spojencami pracuje na ukončení tejto vojny," doplnil Macron.

 

img

 

Macron sa opakovane rozprával s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a snažil sa nájsť diplomatické riešenie patovej situácie, ale bez úspechu. Po víkendových horúčkovitých telefonických rozhovoroch sa už viac Macron s Putinom nerozprával, následne ruský prezident v pondelok 21. februára uznal dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty.

 

Predtým, ako Putin vo štvrtok nadránom oznámil spustenie "špeciálnej vojenskej operácie na východe Ukrajiny", Macron v stredu neskoro večer telefonicky diskutoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Zdôraznil mu, aká dôležitá je suverenita a územná celistvosť Ukrajiny. Informoval o tom Elyzejský palác. Macron sľúbil, že Francúzsko bude ďalej finančne aj ekonomicky pomáhať Ukrajine a bude ju zásobovať "obrannou výzbrojou", uviedol francúzsky prezidentský úrad vo vyhlásení.

 

Mimoparlamentná strana Hlas-SD jednoznačne odsudzuje útok Ruska na Ukrajinu. Považuje to za bezprecedentný čin, ktorý je v rozpore so základnými princípmi medzinárodného práva a Charty OSN. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Solidarizujeme s Ukrajinou, ktorá sa do poslednej chvíle snažila situáciu upokojiť," uviedol Hlas-SD.

 

img

 

Útok Ruska na Ukrajinu je hrubým a neospravedlniteľným porušením medzinárodného práva. Uviedol to predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský.

 

img

 

Hnutie v plnom rozsahu útok odsudzuje a stojí pri ukrajinskom ľude. „Teraz je kľúčová jednota Európskej únie, transatlantických partnerov a všetkých demokratických spojencov. To, nakoľko jednotne a principiálne zareagujeme, bude definovať, v akom svete budeme žiť," povedal Majerský. Rusko si podľa neho namiesto cesty mieru a návratu k rokovaciemu stolu zvolilo "agresívnu barbarskú inváziu". KDH verí, že aj ruský ľud odmietne "agresívnu politiku vlády prezidenta Vladimira Putina".

 

img

 

„Ruský prezident Vladimir Putin je novodobý Hitler," vyhlásil vo štvrtok bývalý ukrajinský prezident a súčasný poslanec Petro Porošenko. Informovala o tom stanica BBC. Porošenko pred parlamentom v Kyjeve, keď poslanci rokovali o kríze, povedal, že "dnes je tragický deň". Ale Ukrajina zvíťazí, vyhlásil Porošenko, ktorý bol vo funkcii prezidenta v rokoch 2014-19.

 

Česká republika vo štvrtok oznámila, že dočasne uzavrela veľvyslanectvo v Kyjeve. Konzulárne služby pre českých občanov zabezpečuje konzulát v Ľvove. Vzhľadom na ruskú inváziu bol na Ukrajine vyhlásený vojnový stav. Ministerstvo zahraničných vecí ČR varuje pred cestami na Ukrajinu a vyzýva občanov ČR, aby okamžite opustili Ukrajinu," uviedol rezort diplomacie na sociálnej sieti Twitter. Čechov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú na Ukrajine, ministerstvo nabáda na maximálnu opatrnosť. Ak sa rozhodnú zostať v krajine, mali by mať pripravený plán evakuácie.

 

img

 

Hlavné mesto SR Bratislava vyjadrilo podporu Ukrajine. Zároveň avizuje ochotu pomôcť svojmu partnerskému mestu Kyjev i všetkým Ukrajincom. Pripravené je na to vyčleniť aj financie z rozpočtu. Vyhlásenie na podporu Ukrajine prijalo vo štvrtok mestské zastupiteľstvo, podpísali sa podeň vedenie hlavného mesta, mestskí poslanci i bratislavskí starostovia. „Hlboko odsudzujeme agresiu Ruska voči Ukrajine," vyhlásili všetci predstavitelia mesta i mestských častí Bratislavy. Avizujú, že v najbližšom čase môže pre situáciu na Ukrajine zasadnúť krízový štáb mesta.

 

Vedenie bratislavskej samosprávy i bratislavskí starostovia spomínajú aj možnosť vybudovať karanténne mestečko pre prípadných utečencov z Ukrajiny, prípadne poskytnúť na to vhodné budovy mesta či mestských častí.

 

Strana ĽSNS v žiadnom prípade neschvaľuje útok na Ukrajinu. V stanovisku to uviedol poslanec parlamentu za ĽSNS Martin Beluský. „Veríme, že tento konflikt neprerastie do globálneho krviprelievania. Opätovne zdôrazňujeme potrebu vojenskej neutrality Slovenskej republiky," skonštatoval Beluský.

 

Amnesty International tvrdím, že ruská invázia povedie k "najstrašnejším" následkom.  Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vo štvrtok odsúdila ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine a varovala pred následkami ozbrojeného konfliktu. TASR o tom informovala na základe vyhlásenia AI. „Naše najhoršie obavy sa naplnili. Po týždňoch eskalácie sa začala ruská invázia, ktorá pravdepodobne povedie k najstrašnejším následkom pre ľudské životy a ľudské práva. Amnesty International vyzýva na neomylné rešpektovanie medzinárodných ľudských práv a humanitárneho práva," uviedla AI na sociálnej sieti Twitter.

 

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: VIDEO: Rusko útočí na Ukrajinu! Zatiaľ neohrozuje civilistov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona