Ročné zúčtovanie sociálnych odvodov sa od budúceho roka zrejme nezavedie, Krajniak uvažuje o posunutí termínu

NETKY.SK • 4 Júl 2021, 09:29 • 2 min
Ročné zúčtovanie sociálnych odvodov sa od budúceho roka zrejme nezavedie, Krajniak uvažuje o posunutí termínu

BRATISLAVA - Ročné zúčtovanie sociálnych odvodov sa od budúceho roka na Slovensku možno nezavedie.

slovakia

left justify in out

Ako v rozhovore pre portál voFinanciach.sk uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak, rezort práce uvažuje o možnom posunutí tohto termínu vzhľadom na pripravovanú daňovo-odvodovú reformu.

 

Podľa neho nemá zmysel prestavovať systémy v Sociálnej poisťovni na súčasný stav, ak nie je isté, či tento stav bude naďalej trvať.

„S ročným zúčtovaním sa počíta, ale zatiaľ sme pripravení v závislosti od návrhu daňovo-odvodovej reformy to odložiť, aby sme nemenili systém dvakrát," povedal minister práce a sociálnych vecí.

 

Prečítajte si tiež: Zvýšenie DPH by poškodilo dôchodcov a nezamestnaných, upozorňuje analytik

 

Upozornil na to, že každá zmena systémov v Sociálnej poisťovni stojí veľké peniaze a najmä je veľmi náročná aj z technického hľadiska.

Podľa novely zákona o sociálnom poistení, ktorú schválil parlament ešte v októbri 2018, sa má na Slovensku od roku 2022 zaviesť ročné zúčtovanie sociálneho poistenia.

 

Ročné zúčtovanie má vykonávať Sociálna poisťovňa, prvýkrát sa tak má stať v roku 2023 za rok 2022. Poistné na sociálne poistenie sa má od začiatku budúceho roka platiť vo forme preddavkov, ktoré sa v ďalšom roku ročne zúčtujú podľa skutočných príjmov zamestnanca a podnikateľa za predošlý rok. Výnimkou bude úrazové a garančné poistenie, ktoré sa ročne zúčtovávať nebude.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies