Hudba môže mať pred operáciou podobné účinky ako lieky

NETKY.SK • 20 Júl 2019, 8:33 • 2 min
Hudba môže mať pred operáciou podobné účinky ako lieky

BRATISLAVA - Počúvanie "najrelaxačnejšej piesne na svete" pred operáciou môže mať také isté účinky na pacienta ako lieky.

slovakia

left justify in out

Tvrdia to americkí vedci. Ich štúdia preukázala, že skladba, ktorú napísali na zníženie pocitu úzkosti, krvného tlaku a pulzu, pôsobila na 157 pacientov rovnako ako sedatíva. Ľudia, ktorí sa zapojili do výskumu, však uviedli, že by si radšej vybrali vlastnú hudbu.

V rámci štúdie pacientom buď podali liek alebo im pustili pieseň Weightless od britskej kapely Marconi Union. Pocit úzkosti sa pritom znížil v obidvoch skupinách. Úzkosť pred operáciou môže ovplyvniť zotavenie sa po zákroku, a to pre stresové hormóny, ktoré sa produkujú v tele. Lieky, ktoré znižujú pocit úzkosti však môžu mať vedľajšie účinky a pacienti musia byť pod stálou kontrolou. Terapia hudbou je oproti tomu "neškodná a lacná". Výskumníci z University of Pennsylvania pre magazín BMJ prezradili, že teraz chcú zistiť, či na výsledky vplývajú aj hudobný žáner a spôsob prehratia skladieb.

Ako dodáva BBC, hudba má neoceniteľný prínos v medicíne už množstvo rokov. Využili ju už aj pri operáciách mozgu, pri liečbe detí s autizmom či ľudí trpiacich demenciou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona