Robia z nás nárazníkové pásmo, povedal o NATO nový poľský prezident

NETKY.SK • 13 August 2015, 18:22 • 2 min
Robia z nás nárazníkové pásmo, povedal o NATO nový poľský prezident

LONDÝN - Nový poľský prezident Andrzej Duda skritizoval dnes NATO za to, že podľa neho pristupuje k Poľsku ako k nárazníkovému pásmu medzi Ruskom a Nemecko. V rozhovore pre britský denník Financial Times tiež povedal, že aliancia potrebuje mať základne bližšie k svojim východným hraniciam.

slovakia

left justify in out

"Nechceme byť nárazníkovým pásmom. Chceme byť skutočným východným krídlom aliancie," cituje z rozhovoru agentúra Reuters. "Dnes, keď sa pozrieme na rozloženie základní... tak hranicu tvorí Nemecko," upozornil s tým, že "ak skutočné východné krídlo NATO tvorí Poľsko a iné stredoeurópske krajiny, tak považuje za prirodzené, že základne by mali byť umiestnené v týchto krajinách".

 

Duda už dávnejšie označil za svoju prioritu dosiahnutie trvalej prítomnosti síl NATO v Poľsku ako bezpečnostnej záruky. Koncom júla sa pre štátnu televíziu vyjadril, že by bol rád, keby lídri NATO na budúcoročnom summite v Poľsku odsúhlasili trvalé umiestnenie vojakov a výzbroje aliancie na poľskom území.

Severoatlantická aliancia v súvislosti s konfliktom na Ukrajine rozšírila svoje aktivity vo východoeurópskom regióne, rozhodnutie o trvalej prítomnosti bojových jednotiek však podľa agentúry Reuters viacerí členovia vrátane Nemecka zablokovali.

 

Agentúra dodáva, že Spojené štáty sa zaoberajú návrhmi na umiestnenie výzbroje vo viacerých východoeurópskych krajinách, kde by ju mohli použiť ich vojaci v prípade útoku na východnej hranici NATO. Rusko takýto zámer hodnotí ako agresívny a v prípade uskutočnenia hrozí odvetnými krokmi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies