Riziko pádu lavín pri silnom vetre a snežení stúpa

NETKY.SK • 11 Január 2016, 09:23 • 2 min
Riziko pádu lavín pri silnom vetre a snežení stúpa

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - V najvyšších polohách všetkých pohorí na Slovensku trvá malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

Tendencia lavínového nebezpečenstva je dnes pri predpokladanom silnom vetre a snežení stúpajúca. "Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne. Možné je len uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín," uviedol. Nebezpečenstvo môžu predstavovať vysoko položené, severne orientované žľaby a svahy, kde sa ešte ojedinele vyskytujú nestabilné vrstvy starého, hranatozrnného snehu. Snehová pokrývka je však podľa neho dobre spevnená a tvrdá.

 

Dnes ráno bolo na horách väčšinou zamračené, na mnohých miestach s hmlou, vo Vysokých Tatrách bolo polooblačno. Teploty vzduchu sa pohybovali od mínus štyroch stupňov Celzia do jedného stupňa nad nulou. Vo Fatrách fúkal mierny, až dosť čerstvý vietor južných a západných smerov s rýchlosťou do 25 kilometrov za hodinu. Vo Vysokých a Nízkych Tatrách fúkal čerstvý vietor prevažne západných smerov s rýchlosťou do 35 kilometrov za hodinu, v nárazoch do 90 kilometrov za hodinu.

 

Za posledných 24 hodín pripadlo vo Vysokých Tatrách do 15 centimetrov nového snehu, v Nízkych Tatrách do sedem centimetrov, v ostatných pohoriach ešte menej. Výška snehovej pokrývky je veľmi podpriemerná a nerovnomerná. Najmä na záveterných svahoch v záveroch dolín Vysokých Tatier, úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 20 až 80 centimetrov tvrdého snehu. V nižších a stredných polohách je väčšinou len tenká vrstva nového snehu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies