Kmeňové násilie v Sudáne si vyžiadalo minimálne 50 obetí

NETKY.SK • 6 Apríl 2021, 12:57 • 2 min
Kmeňové násilie v Sudáne si vyžiadalo minimálne 50 obetí

KÁHIRA - Počet obetí kmeňového násilia v sudánskom regióne Dárfúr sa vyšplhal minimálne na 50.

slovakia

left justify in out

Najnovšie boje nasledovali po sobotňajšej streľbe, počas ktorej v tábore pre vysídlených ľudí v meste Geneina, hlavnom meste provincie Západný Dárfúr, zabili dvoch členov kmeňa Masalitov. Ďalší dvaja členovia kmeňa Masalitov pri streľbe utrpeli zranenia. Následne vypukli boje medzi kmeňmi Rizeigatov a Masalitov, pričom obe strany zmobilizovali ozbrojencov. Úrady v Západnom Dárfúre vyhlásili stav ohrozenia.

 

img

 

"Od 3. apríla bolo pri nedávnych stretoch medzi Al-Massalitom a arabskými kmeňmi zabitých 40 ľudí. V meste El-Geneina je stále napätá situácia," uviedol Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí. Podľa sudánskeho lekárskeho združenia v Západnom Dárfúre utrpelo počas stretov zranenia najmenej 132 ľudí, pričom niektorých z nich museli na ošetrenie previezť do hlavného mesta Chartúm. Zdravotníci tiež podľa nich majú pre pretrvávajúcu prítomnosť ozbrojencov problémy s prevozom zranených. Informoval portál africanews.com. Po relatívne pokojnej noci občasné boje pokračovali, priblížil Adam Regal, hovorca miestnej organizácie, ktorá pomáha pri prevádzke utečeneckých táborov v Dárfúre.

 

img

Organizácia Spojených národov v pondelok informovala, že museli prerušiť všetky humanitárne aktivity v oblasti, pretože sú v južnej časti Geneiny zablokované všetky cesty. Keďže mesto funguje ako centrum pre rozvoz humanitárnej pomoci v regióne, boje podľa nich ovplyvnili viac ako 700-tisíc ľudí. „Humanitárne operácie a lety boli pozastavené“ až do odvolania v meste, ktoré predstavuje centrum humanitárnej pomoci v regióne a ovplyvňuje „viac ako 700 000 ľudí“, uviedla OSN. Podľa rovnakého zdroja sa strety začali po tom, čo dvaja ľudia zomreli a ďalší dvaja boli zranení, keď v sobotu strieľal muž na členov kmeňa Al-Massalit, ktorí v sobotu ťahali svoje auto do El-Geneiny.

 

Dočasná vláda, ktorá bola ustanovená po páde Omara al-Bašíra, podpísala v októbri mierovú dohodu s niekoľkými povstaleckými skupinami, najmä z Dárfúru. Niektoré povstalecké skupiny v tomto regióne ale mierovú dohodu nepodpísali.

 

Prečítajte si tiež: Mjanmarské vojenské orgány odvolávajú 100 diplomatov z veľvyslanectiev v 19 krajinách

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona