USA idú na to rafinovane, po nepokojoch sa snažia o otvorenie konzulátu v Jeruzaleme

NETKY.SK • 25 Máj 2021, 20:30 • 2 min
USA idú na to rafinovane, po nepokojoch sa snažia o otvorenie konzulátu v Jeruzaleme

IZRAEL - Spojené štáty znovu otvoria svoj generálny konzulát v Jeruzaleme. Krok, ktorým obnovia vzťahy s Palestínčanmi, zhoršené predchádzajúcou administratívou, v utorok oznámil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

slovakia

left justify in out

Olej prilieval ešte Trump 

Konzulát dlhodobo fungoval ako autonómny úrad zodpovedný za diplomatické vzťahy s Palestínčanmi, no bývalý prezident Donald Trump obmedzil jeho činnosť, a keď presunul ambasádu v Izraeli do Jeruzalema, odovzdal aj operácie konzulátu svojmu izraelskému veľvyslancovi. Trumpov krok rozhneval Palestínčanov, ktorí vnímajú východný Jeruzalem ako okupované územie a budúce hlavné mesto svojho štátu.

 

img


Blinken rozhodnutie oznámil po stretnutí s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom v Ramaláhu na okupovanom Západnom brehu. Presný dátum znovu otvorenia konzulátu však neuviedol.

 

"Ako som povedal pánovi prezidentovi, som tu, aby som podčiarkol záväzok Spojených štátov opätovne vybudovať vzťahy s Palestínskou samosprávou a Palestínčanmi, vzťahy vytvorené na vzájomnej dôvere a zdieľanom presvedčení, že Palestínčania aj Izraelčania si rovnako zaslúžia bezpečnosť, slobodné možnosti a dôstojnosť," konštatoval.

 


Blinken je v oblasti, aby podporil minulotýždňovú dohodu o prímerí, ktorá ukončila 11-dňové boje medzi Izraelom a palestínskymi militantmi z hnutia Hamas, počas ktorých zahynulo viac ako 250 ľudí, prevažne Palestínčanov.

 

Stovky miliónov dolárov 
Prisľúbil tiež "zhromaždiť medzinárodnú podporu" na pomoc Gaze a neskôr oznámil aj ďalšiu pomoc v hodnote takmer 40 miliónov dolárov, vrátane 5,5 milióna v podobe núdzovej pomoci. Celková americká pomoc Palestínčanom od nástupu Bidenovej administratívy tým už prekročí 360 miliónov dolárov. Trumpova administratíva predtým prerušila takmer všetku pomoc určenú Palestíne.

 

img


Blinken pritom prisľúbil, že akékoľvek prostriedky pôjdu mimo rúk Hamasu, ktorý neuznáva právo na existenciu Izraela a rovnako ako Izrael aj Spojené štáty ho považujú za teroristickú organizáciu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona