Historicky prvú SMS vydražili za 107 000 eur

NETKY.SK • 21 December 2021, 21:38 • 2 min
Historicky prvú SMS vydražili za 107 000 eur

PARÍŽ – V internetovej aukcii vydražili prvú krátku textovú správu (SMS) na svete z roku 1992. Víťazný nemenovaný záujemca zaplatil za NFT (Non-Fungible Token), teda unikátnu digitálnu repliku pôvodného komunikačného protokolu, 107 000 eur. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Prvá SMS na svete obsahovala želanie „Veselé Vianoce“ (Merry Christmas) a bola prenesená prostredníctvom britskej mobilnej siete Vodafone 3. decembra 1992. Počas večierka ju dostal zamestnanec firmy Richard Jarvis od kolegu Neila Papwortha, ktorý ju odoslal z počítača.

 

img

 

Dražbu usporiadala francúzska aukčná sieň Aguttes. Spoločnosť Vodafone oznámila, že výťažok z aukcie použije na pomoc utečencom. NFT sú digitálne položky, ktoré je možné kupovať a predávať pomocou technológie blockchain. Ide o špeciálny druh decentralizovanej databázy uchovávajúcej záznamy, ktoré sú chránené proti neoprávnenému zásahu. V uplynulých mesiacoch sa NFT položky stali populárnymi medzi zberateľmi. Napríklad dielo od umelca s menom Beeple sa začiatkom roka predalo na aukcii za takmer 70 miliónov dolárov, pripomenula AFP.

 

Možno vás zaujme: GAMING NFT v spojení s herným svetom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies