Ridley Scott dostane American Cinematheque Award

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 11:20 • 2 min
Ridley Scott dostane American Cinematheque Award

LOS ANGELES - Anglický režisér Ridley Scott sa stane 30. držiteľom American Cinematheque Award za prínos filmu. Informovali o tom predstavitelia organizácie American Cinematheque, ktorí mu cenu odovzdajú 14. októbra na ceremoniáli v hoteli Beverly Hilton v kalifornskom Beverly Hills.

slovakia

left justify in out

"V American Cinematheque sme nesmierne radi, že si môžeme tento rok uctiť Ridleyho Scotta ako 30. držiteľa American Cinematheque Award. Povedané úplne jednoducho, Ridley Scott je jedným z najväčších režisérov histórie filmu. Od jeho prvého celovečerného filmu Súperi až po ten najnovší - Marťan, filmy Ridleyho Scotta v sebe kombinujú ľudskosť s najmodernejšími efektmi a vizuálom štýlom, ktorý je rovnako pôsobivý pre oko aj pre myseľ," uviedol prezident American Cinematheque Rick Nicita. Sedemdesiatosemročného rodáka zo South Shields si počas galavečera uctia aj viacerí kolegovia a priatelia. Ich mená však zatiaľ organizátori podujatia neoznámili.

 

Prvým držiteľom American Cinematheque Award sa stal v roku 1986 Eddie Murphy, neskôr toto ocenenie dostali napríklad aj Robin Williams, Steven Spielberg, Martin Scorsese, Sean Connery, Jodie Foster, Bruce Willis, Denzel Washington, Al Pacino, Julia Roberts, Samuel L. Jackson, Robert Downey, Jr. či vlani Reese Witherspoon.

 

Filmovým debutom 78-ročného Ridleyho Scotta bola vojnová dráma Súperi (1977), ktorú na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes ocenili ako najlepší prvý film. Už o dva roky neskôr do kín uviedol legendárny sci-fi horor Votrelec, po ktorom nasledovali snímky ako Blade Runner (1982), Legenda (1985), Čierny dážď (1989), Thelma a Louise (1991), 1492: Dobytie raja (1992), Gladiátor (2000), Hannibal (2001), Čierny jastrab zostrelený (2001), Podvodníci (2003), Kráľovstvo nebeské (2005), Dobrý ročník (2006), Americký gangster (2007), Pavučina lží (2008), Robin Hood (2010), Prometheus (2012), Konzultant (2013), Exodus: Bohovia a králi (2014) alebo Marťan (2015). Filmy Thelma a Louise, Gladiátor a Čierny jastrab zostrelený mu priniesli nominácie na Oscara v kategórii Najlepšia réžia, štvrtú získal ako jeden z producentov Marťana v kategórii Najlepší film. Na konte má tiež päť nominácií na ceny BAFTA, tri nominácie na Zlatý glóbus a získal dve Primetime Emmy či jednu Saturn Award udeľovanú Akadémiou sci-fi, fantasy a hororových filmov, ktorá mu za celoživotné dielo udelila i George Pal Memorial Award. Filmár má od roku 2003 rytiersky titul. V súčasnosti nakrúca snímku Alien: Covenant.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies