Richter: Vláda v tomto roku pomohla nielen seniorom, ale aj rodinám

NETKY.SK • 29 December 2015, 10:57 • 2 min
Richter: Vláda v tomto roku pomohla nielen seniorom, ale aj rodinám

BRATISLAVA – Súčasná vláda v tomto roku pomohla nielen seniorom, ale aj mladým rodinám. Skonštatoval to pre TASR minister práce Ján Richter (Smer-SD). Zhodnotil, že kabinet Roberta Fica v tomto roku prijal opatrenia, ktorými sa zvýši materská aj príspevok na starostlivosť o dieťa. Vláda sa v tomto roku zamerala aj na rozšírenie kapacít škôlok.

slovakia

left justify in out

"Prijali sa viaceré opatrenia, ktoré oslovovali sociálne zraniteľnejšie skupiny a celkom prirodzene v konkrétnom období prišiel rad aj na mladé rodiny. Ja si uvedomujem, že postavenie viacerých mladých rodín nie je jednoduché, preto je nevyhnutné opatrenia realizovať aj týmto smerom. Napríklad, keď zavádzame zníženie dane z pridanej hodnoty na potraviny, bezprostredne sa to dotýka všetkých ľudí, vrátane mladých rodín," skonštatoval Richter.

 

V tomto roku sa vláda rozhodla otvoriť druhý pilier. Ministerstvo práce uviedlo, že to bola reakcia na prvé nízke dôchodky z tohto systému, ktoré začali ponúkať životné poisťovne po prvom januári 2015 a nenaplnili očakávania sporiteľov. Počas štvrtého otvorenia vystúpilo z tohto systému 158.310 sporiteľov a vstúpilo doň 19.288 poistencov.

Vláda zaviedla od prvého júla tohto roka do dôchodkového systému aj minimálny dôchodok. "Minimálny dôchodok prispieva k zvýšeniu životnej úrovne dôchodcov s nízkymi dôchodkami. Zároveň zabezpečuje ľuďom, ktorí celý život pracovali, aby sa po odchode do dôchodku neocitli v hmotnej núdzi," priblížil Richter.

 

Dôchodcovia s najnižšími penziami v tomto roku dostali vianočný príspevok, prijal sa zákon, ktorým sa odstránili nerovnosti pri vdovách a vdovcoch, ktorí ovdoveli pred 1. januárom 2004. Taktiež vláda zaviedla vyrovnávací príplatok, ktorého cieľom je dorovnať rozdiel medzi sumami českého starobného dôchodku a slovenského starobného dôchodku a sumou fiktívneho starobného dôchodku, na ktorý by mali občania nárok, ak by sa spoločný štát nerozdelil.

 

Minister práce zároveň uviedol, že jeho osobnou ambíciou v tomto roku bolo dať prácu tým ľuďom, ktorí o ňu mali záujem a takýmto spôsobom pomôcť mladým rodinám. "To sa v značnej miere podarilo, lebo 130.000 nových pracovných miest a veľké zníženie počtu nezamestnaných mladých ľudí je svedectvom toho, že sme sa zamerali na tieto kategórie," tvrdí Richter.

 

Skonštatoval, že vláda si vytýčila jasný cieľ, ktorým bola konsolidácia verejných financií a následne prijatie opatrení z dvoch sociálnych balíkov.

 

Vláda sa tak rozhodla zvýšiť príspevok na starostlivosť o dieťa ako aj materskú dávku. Richter odmieta kritiku, najmä zo strany opozície, že s tými opatreniami prišla vláda až pred parlamentnými voľbami. "Je to vyústenie systematického postupu vlády po konsolidácii hľadať riešenia a mať záujem pomôcť. Nemá to nič spoločné s voľbami," skonštatoval Richter.

 

Snahou vlády podľa jeho slov je rozšíriť aj kapacity materských škôlok. "Na Slovensku je situácia, že nie všetci môžu byť uspokojení v predškolských zariadeniach cez obecné škôlky. Je ich nedostatok. Je tu istá koncepcia, ktorá hovorí, že asi v roku 2021 by kapacity mali byť zabezpečené prostredníctvom obecných škôlok. Ale dovtedy je treba pomôcť mladým rodinám, ktorým sa deti nie ich vinou nedostanú do obecnej škôlky," dodal minister práce.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies